Troben sota el monestir benedictí de Sant Joan les Fonts les restes d’un temple anterior al segle XII

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha fet públics els resultats de les prospeccions realitzades a l’interior i l’exterior de l’església del monestir benedictí de Sant Joan les Fonts, a través de l’anomenat georadar, una tècnica que usa ones electromagnètiques per detectar espais o objectes al subsòl. El georradar ha detectat fonaments de construccions anteriors al segle XII, moment en què es va consagrar el monestir de Sant Joan. La troballa demostra l’existència de temples més antics que l’antic priorat de Sant Esteve, el que fins ara hi havia documentat. La notícia anima a l’Ajuntament a emprendre excavacions arqueològiques tan bon punt compti amb el pressupost.

L’estudi emprès al monestir de Sant Joan les Fonts mitjançant el georadar, la tècnica que consisteix a radiografiar el subsòl per obtenir mapes detallats de diferents capes de terra, ha permès recollir una valuosa informació que, després d’un primer anàlisi arqueològic superficial, ha servit per confirmar el que sospitava l’equip de govern municipal de Sant Joan les Fonts. L’informe apunta a l’existència d’unes restes de construccions anteriors a la mateixa església medieval, consagrada el segle XII. Són murs molt amples, que correspondrien a un edifici més petit que l’actual monestir, circumscrits sota la planta de l’actual temple.

A l’interior del temple, a més, s’ha pogut observar la presència de tres tombes unides a dues cavitats més grans, d’uns 4,5 metres i 2,5 metres cadascuna. Els arqueòlegs creuen que podrien ser osseres, indrets on es guardaven els ossos de les persones i que després de temps de ser enterrades eren dipositades en aquests espais. Les cavitats són molt més grans que no pertocaria per a una església d’època romànica, i confirmen la tipologia de construcció anterior a l’actual temple.

Al subsòl de l’exterior de l’església, també s’han localitzat dos murs que els experts atribueixen al perímetre de l’antic monestir benedictí, és a dir, el Priorat de Sant Esteve. Aquesta informació es correspondria amb la documentació que actualment es coneix del temple.

L’Ajuntament i la població santjoanenca estan molt satisfets amb els resultats obtinguts. Quan hi hagi recursos econòmics, el consistori iniciarà els projectes d’excavació corresponents. De forma més immediata, es preveu la instal·lació d’uns panells informatius sobre les restes trobades al monestir de Sant Joan les Fonts.

 

x