La Garrotxa segueix menjant llardons, ous i botifarra pel dijous llarder

El dijous llarder és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval d’arreu del país. És costum celebrar el dia amb àpats que combinen ous i carn, com la botifarra o la coca de llardons. A la Garrotxa aquesta tradició es manté ben viva.

El dijous gras o dijous llarder és una de les dates assenyalades del calendari per les carnisseries de Catalunya. És el dia dels menjars calòrics, on productes com els ous, la botifarra i els llardons són els protagonistes de la jornada.

Segons la tradició, el dijous llarder marca la recta final per a la celebració del Carnaval i l’arribada de la quaresma, on els productes calòrics desapareixen dels menjars. Tot i que el context religiós ja no influeix la societat, a la Garrotxa la data del dijous gras continua variant els àpats del dia i la tradició es manté viva.

De botifarres n’hi ha de diferents tipus: combinada amb all i julivert o llardons, la que es fa a base de cap de porc o la negra, que barreja la carn amb la seva pròpia sang. L’embotit estrella, però, és la botifarra d’ou. Una altra de les més venudes en el dia d’avui és la botifarra de perol. Tot i que el dijous llarder obre la veda a les calories, aquells que vulguin combinar la tradició i estar atents a la seva línia tenen una bona aliada amb aquesta botifarra, per l’elevada quantitat de gelatina que conté.

A la Garrotxa, el dijous gras també compta amb unes postres típiques. Són les coques de llardons, que avui omplen els aparadors de les fleques i pastisseries.

x