La Xarxa de Calls Jueus de l’Estat acorda a Besalú emprendre un projecte d’intercanvi d’estudiants als municipis membres

La Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad es va reunir dissabte a Besalú coincidint amb la diada ‘Besalú, ciutat jueva’. Mentre la ciutat oferia als turistes activitats de tot tipus relacionades amb l’època medieval, a l’Ajuntament els representants de les ciutats jueves posaven sobre la taula idees innovadores amb la intenció de fomentar el turisme del patrimoni jueu.

La fira ‘Besalú, ciutat jueva’ va encetar dissabte al matí amb la 38ª assemblea general de la Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad. La reunió va tenir lloc a l’Ajuntament de la ciutat i hi van assistir els representants de les ciutats jueves que formen la xarxa, com Castelló d’Empúries, Girona, Lucena, Toledo, Tortosa, Segòvia o Besalú. El propòsit de la xarxa d’enguany és el de potenciar la difusió turística del patrimoni jueu. Així ho explicava l’alcalde de Besalú, actual president de la xarxa de ciutats jueves.

La troballa patrimonial jueva de Girona, el quart micvé medieval de la Mediterrània és un exemple de patrimoni jueu que cal donar a conèixer al món.

El que va tenir més èxit en la reunió va ser la proposta d’un projecte educatiu pensat pels cursos de secundària. L’alcalde de Lucena Juan Pérez Guerrero va ser el portador de la idea.

Mentre els alcaldes estaven reunits, la diada Besalú Ciutat Jueva atreia turistes d’arreu que aprofitaven el dia assolellat per passejar per la ciutat. Alguns visitaven la part jueva, a través de les rutes guiades pel pont, calls i micvé, d’altres s’interessaven per les actuacions teatralitzades basades en el llibre El pont dels jueus de Martí Gironell i alguns altres compraven a les diferents parades artesanals ambientades a l’època medieval.

x