L’Editorial Oliveras i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts publiquen la més àmplia documentació sobre els masos del municipi feta fins al moment

L’editorial Oliveras i l’Ajuntament de Sant Joan Les Fonts han publicat el llibre ‘Notes històriques dels masos i molins de Sant Joan les Fonts’. El llibre aplega la més àmplia documentació sobre els masos del municipi garrotxí recollida fins al moment. La publicació ha localitzat i documentat uns 300 masos, drets o rònecs, des del segle XII fins als nostres dies.

El Mas Can Xerbanda és un dels exponents dels masos de Sant Joan les Fonts que encara es conserven drets. Es té constància de la seva existència des del 1222. Ho detalla el pergamí més antic que l’editorial Oliveras i el seu autor, Gaspar Guardiola, han trobat sobre aquesta construcció. L’editorial ha volgut ser especialment rigurosa en la datació dels masos que s’hi troben en aquesta obra. Tots els masos que figuren en el llibre han estat localitzats per Josep Oliveras i Manel Soler, i fotografiats per tal il·lustrar la informació que s’hi detalla en l’obra. Fins i tot hi figura document gràfic d’aquells masos dels quals només queden les runes. El llibre aplega la més àmplia documentació sobre els masos de Sant Joan les Fonts recollida fins al moment.

L’obra inclou un últim apartat dedicat a les esglésies, escrit per Pere Molera. L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha obsequiat a les famílies del poble amb aquesta obra. Tot i així, els interessats de fora del municipi poden adquirir-lo adreçant-se a l’Ajuntament de Sant Joan.