La novena edició de la Mostra Olot.doc reforça les seves vessants internacional i local

La Mostra Internacional de Documentals Olot.doc arriba a la seva novena edició amb un èxit de convocatòria. Ja els vam anunciar que aquest any el ceretament ha rebut 278 originals, el doble que l’any passat. Entre aquests, s’han escollit 16 títols que configuraran la programació d’aquest 2014. “Els records glaçats”, “Asier eta biok” o “Serrat Sabina. ‘El símbolo y el cuate’ són alguns dels documentals estrella de la Mostra que, per primera vegada, projectarà un llargmetratge d’animació i dues programacions simultànies el dissabte a la tarda. La mostra està més que consolidada i aquest any comptarà amb més de 20 convidats entre realitzadors, productors i protagonistes dels documentals projectats.


‘Asier eta biok’ obrirà el proper 13 de març a les 9 de la nit als Catòlics, la 9a edició de l’Olot.doc. Amb aquest documental sobre el conflicte basc des del punt de vista de l’amistat, Aitor Merino intenta trobar una explicació a les raons que van poder portar el seu amic de la infància, Asier Aranguren, a integrar-se a ETA l’any 2002. Aitor Merino ja ha confirmat la seva presència a l’Olot.doc, així com també ho han fet l’autor i la protagonista de ‘Records glaçats’, un altre dels documentals més destacats de la Mostra Internacional de Documentals de 2014. El director Albert Solé i la oceanògrafa Josefina Castellví seran a Olot el proper divendres 14 de març a dos quarts de 9 del vespre als Catòlics per presentar el viatge de retorn a l’Antàrtida d’aquesta microbiòloga pionera en la investigació del continent blanc. Aquest any, la mostra comptarà amb més de 20 convidats entre realitzadors, productors i protagonistes dels documentals projectats.

Aquest any, s’ha assolit el rècord de documentals de caràcter local entre les propostes, amb un total de sis documentals. “Barberí Me Liquefecit”, Júlia de Batlle ens endinsa en les entranyes del que va ser la foneria Barberí d’Olot. Llorenç Planagumà amb “Els Tossols del Bosc de Tosca” ens condueix a través de les formes volcàniques més abundants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. De la seva banda, Marc Barceló, amb “Garrell. El Tarzán d’Argelaguer”, ofereix la peculiar història de Josep Pujiula. Algunes de les produccions locals s’oferiran dissabte a la tarda de forma simultània a d’altres treballs projectats per la mostra. Als Cines Olot es projectaran dos documentals dirigits per Eduard Miguel, ‘Memòries de quan anàvem a marina’, i ‘Memòries d’aquells meravellosos seixanta a Olot’. Als Catòlics, de la seva banda, es projectarà ”Kuchu”, en referència al terme popular que denomina el col·lectiu lèsbic, gai, bisexual i transexual a Uganda. Després s’iniciarà la projecció del documental “Felicidad. Tierra prometida”, una reflexió sobre la felicitat i el sentit de la vida a càrrec de Laurent Hasse, que serà present a la sessió. Al vespre es podrà veure “Totem” de Franca González. “Gabor” serà l’últim dels documentals programats per al dissabte al vespre. Comptarà amb la presència del director i el protagonista d’aquest film que narra la història d’un director de fotografia retirat que va perdre la vista fa deu anys. Menció especial té la programació Aula.doc. A “Un dia, tres hiverns”, un grup d’alumnes de l’IES La Garrotxa han recollit les experiències viscudes en el seu viatge a la Xina per conèixer els familiars d’una companya de classe. Aquest és el darrer treball del projecte “Ull, canvi, acció”, realitzat pels alumnes de l’IES Garrotxa, que ha format part de la programació de l’Olot.doc dels últims anys.

L’Olot.doc del 2014 finalitzarà amb un altre dels documentals de referència. “Serrat-Sabina. El símbolo y el cuate”, és un viatge amb dos artistes diferents i còmplices en un viatge a través de Llatinoamèrica. L’Olot.doc comptarà amb les activitats complementàries habituals. El dissabte al vespre, tothom qui vulgui es pot apuntar al ja tradicional sopar de la Mostra, que comptarà amb alguns dels convidats. Des d’ahir ja són a la venda les entrades. Es poden adquirir a Can Trincheria fins a l’11 de març. Per la sessió del Teatre Principal les entrades es podran adquirir pels canals habituals: a internet, a Can Trincheria i Teatre Principal. L’any passat, l’Olot.doc va comptar amb una assistència de 1.600 persones.