Castellfollit de la Roca pagarà una indemnització de 275.000 euros a la família propietària dels terrenys on està edificat el nou ajuntament

Ahir el ple de Castellfollit de la Roca va aprovar per unanimitat el conveni que ha de posar fi al conflicte judicial obert per la construcció del nou ajuntament, i que evitarà l’enderroc de l’edifici; aquest conveni indemnitzarà al propietari, Joan Gusiñer, amb 175.000 euros per l’ocupació indeguda del terreny. A banda, el consistori haurà de pagar 100.000 euros més a Gusiñer, per la reparació i la compensació d’haver enderrocat una escala d’accés a uns habitatges del propietari annexos a l’Ajuntament.

Castellfollit de la Roca pagarà una indemnització de més de 275.000 euros a la família Gusiñer, propietària dels terrenys sobre els quals es va construir el nou ajuntament. Ahir el ple municipal va aprovar per unanimitat el conveni que posarà fi al conflicte judicial iniciat el 2007; l’acord estipula pagar 175.000 euros a la família Gusiñer per haver envaït més de 20 metres quadrats dels seus terrenys sense haver-los expropiat, i evitar així l’enderroc de l’edifici.

Els diners els aportarà la Diputació de Girona, com a avançament del fons de cooperació local destinats a Castellfollit. Ara, el poble rep més de 25.000 euros anuals d’aquest fons de cooperació, dels quals només en seguiran rebent el 15%. Els 21.000 restants serviran per pagar la indemnització. Això significa que Castellfollit deixarà de rebre aquests diners fins l’any 2022. Això no posarà punt final a les despeses, que pugen fins als 275.000 euros; el motiu és que durant la construcció del nou edifici es va enderrocar una escala d’accés a dos habitatges de la família Gusiñer. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia obliga a indemnitzar la propietat amb 800 euros al mes pel temps que no han pogut aprofitar els habitatges, uns 60.000 euros. A més, es calcula que les obres de reconstrucció de l’escala tindran un cost de 40.000 euros (que també aportarà la Diputació a través d’una subvenció, i dels quals el consistori n’assumirà el 10%). A aquesta indemnització de 275.000 euros no hi ha inclosa la despesa judicial del procés, ni tampoc el cost total de l’Ajuntament, que a hores d’ara està inacabat.

El portaveu de la família, Joan Gusiñer, es mostra satisfet amb el conveni, però demana responsabilitat als respresentants públics. L’alcalde de Castellfollit, Moisès Coromina (CiU), no va voler fer valoracions sobre l’assumpte. Esquerra, grup opositor a l’equip de govern convergent, deixa clar que ha votat a favor per posar punt final d’una vegada a un procés sagnant per les arques municipals.