Olot inicia una prova pilot per aprofitar les restes de la poda dels plataners per fer biomassa

L’Ajuntament d’Olot ha iniciat una prova pilot per fer biomassa a partir dels residus generats amb la poda de setanta plataners de l’avinguda Astúries d’Olot. De triturar les restes de les branques d’aquests plantaners en poden sortir unes 40 tones d’estella, que escalfada a calderes de biomassa produeixen l’equivalent a 12.000 litres de gasoil, la calefacció que necessiten sis famílies durant un any.

Sembla una poda habitual d’arbres, però aquesta es fa amb una finalitat concreta: de triturar les restes de les branques d’aquests plantaners en poden sortir unes 40 tones d’estella, que escalfada a calderes de biomassa es pretén aconseguir l’equivalent a 12.000 litres de gasoil o, el que és el mateix, la calefacció que necessiten sis cases unifamiliars durant tot un any. Es tracta d’una prova pilot que ha iniciat l’Ajuntament d’Olot per fer biomassa a partir dels residus generats amb la poda d’aquests setanta plataners de l’avinguda Astúries que feia deu anys que no es tocaven. Segons ha dit el Regidor de Serveis Urbans d’Olot, Josep Gelis, si la prova dóna bons resultats, la idea és poder fer-ho cada any.

La idea és que els treballs de poda i triturat surtin gairebé a cost zero per al consistori ja que es buscarà una empresa de la comarca que es vulgui quedar l’estella a canvi d’assumir algun treball necessari a la ciutat. Els treballs de poda i triturat de la fusta van començar divendres i compten amb dues grues de gran tonatge que permeten fer els treballs amb seguretat. És la primera vegada que l’Ajuntament d’Olot encarrega uns treballs de poda amb la idea d’obtenir-ne estella, però no tots els residus són vàlids per convertir-se en biomassa. El tècnic de Jardins del SIGMA, Marc Arimany, també ha explicat que no es pot utilitzar fins d’aquí a mig any, un cop hagi perdut la meitat d’humitat que actualment té.

L’objectiu final de l’Ajuntament és instal·lar una caldera de biomassa a sota de la nova Plaça Mercat, que s’inclourà en el projecte d’energies renovables que ha de servir per obtenir l’energia necessària als edificis públics de la futura illa energètica de la ciutat, que es preveu inaugurar a finals d’aquest any.