Els ramaders garrotxins estan preocupats pel tancament de les plantes de purins d’Osona

A Catalunya, el problema essencial el tenen els ramaders d’Osona i de la demarcació de Lleida. Allà, compten amb més bestiar que no pas terres per poder col·locar l’adob, per la qual cosa, els anava molt bé poder portar els fems fins a les plantes de tractament de purins. La Garrotxa compta amb un nombre equilibrat de bestiar i de camps, però els ramaders locals temen que la mesura del ministeri d’Indústria pugui portar conseqüències fins a la nostra comarca.

La decisió del Ministeri d’Indústria de tancar les plantes de tractament de purins d’Osona no afecta de forma directa als ramaders de la Garrotxa, perquè hi ha un equilibri entre els purins que es generen i els terrenys on s’aboquen. Però els treballadors osonencs del sector es poden veure obligats a portar els seus residus a comarques veïnes, i això preocupa a les explotacions locals. Andreu Costa és ramader de la Granja garrotxina Tinosell, i ens ha explicat la seva preocupació.

El tancament pot derivar a que, davant l’excedent generat de purins, els propietaris dels terrenys facin pagar als ramaders per abocar els residus als seus camps. Els grangers garrotxins demanen que, com a mínim, es mantingui oberta una de les plantes de tractament de purins a Osona, per evitar que hi hagi excedents a les dues comarques.

x