La Vall d’en Bas, Besalú i Santa Pau redueixen la contaminació i el cost de part del seu enllumenat amb l’ajuda de la Generalitat

La Generalitat ha invertit 37.500 euros a la millora de l’enllumenat públic dels municipis garrotxins de la Vall d’en Bas, Besalú i Santa Pau. S’han instal·lats uns leds fabricats a la mateixa comarca, que contribueixen a l’estalvi energètic i a la reducció de la contaminació lluminosa. Els municipis garrotxins s’han gastat, de la seva banda, un total de 42.500 euros en el global de les tres actuacions. La inversió l’amortitzaran ràpidament. El Govern calcula que l’estalvi econòmic per als ajuntaments serà de més de 10.200 euros anuals. Els nous leds, a més, redueixen un 80% la contaminació lluminosa.

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, va visitar ahir al vespre les actuacions que s’han dut a terme en l’enllumenat públic de la Vall d’en Bas, Santa Pau i Besalú per a la prevenció i correcció de la contaminació lluminosa.

Les actuacions han consistit fonamentalment a substituir làmpades ineficients i contaminants de vapor de mercuri, per d’altres més eficients i respectuoses amb l’entorn, i a canviar els pàmpols dels fanals per d’altres que emeten menys de l’1% del flux lluminós cap al cel.

Les millores en l’enllumenat d’aquests tres municipis han suposat una inversió d’uns 80.000 euros, 37.500 dels quals els ha aportat el Departament de Territori i Sostenibilitat. S’estima que l’actuació produirà un estalvi econòmic per als ajuntaments de més de 10.200 euros a l’any.

La tecnologia que s’ha implantat en l’enllumenat combina els avantatges de la il·luminació LED amb unes característiques pròpies pel que fa a l’espectre d’emissió de la llum que la fan especialment respectuosa amb el medi nocturn, a més de ser més eficients energèticament. Els LEDS han estat fabricats a la Garrotxa. Amb aquesta actuació, la llum emesa al cel, que provoca contaminació lluminosa, ha disminuït en un 80%, i l’estalvi d’emissions de CO2, responsables del canvi climàtic, s’estima en 17 tones anuals.

x