El foc de Vall-llobrega està controlat, però els alcaldes demanen una solució per la situació dels boscos

L’incendi que aquest cap de setmana ha afectat al Baix Empordà ja està controlat. S’han cremat 359 hectàrees de bosc, però per sort ja no hi ha cap persona desallotjada. Després de 30 hores de lluita contra el foc els bombers van aconseguir donar l’incendi per controlat ahir al vespre. Els ajuntaments del territori es queixen del mal estat en què es troben les zones forestals.

L’incendi es va originar a partir d’unes brases que cremaven des de divendres a la tarda, quan paradoxalment, el propietari d’aquest mas, enmig d’una vall, va estar cremant matolls per netejar un marge, aprofitant el darrer dia en què es permetia fer foc. Segons sembla, en marxar hauria llançat terra damunt les brases amb la intenció d’apagar-les, però el remei es va girar en contra convertint-se en una carbonera incendiaria, que sumada a la tramuntana de diumenge al matí va anar estenent les flames per les Gavarres.

Els alcaldes de municipis afectats per l’incendi i de la resta del territori català denuncien que en molts casos encara hi ha arbres i branques caigudes de la gran nevada de l’any 2010, i que això facilita l’inici i la propagació de les flames. A més, reclamen tallafocs més amplis. La manca de finançament públic topa amb uns propietaris que tampoc estan disposats a assumir els costos de mantenir els seus boscos. Des del cos de voluntaris forestals consideren que una planta de biomassa permetria l’explotació forestal i la disminució dels riscos d’incendi.