La Generalitat indemnitzarà els apicultors afectats per la vespa asiàtica

El Govern indemnitzarà els apicultors que tinguin pèrdues de producció per culpa de la vespa asiàtica. Així ho ha dit el director dels serveis territorials l’Agricultura que també ha explicat el protocol elaborat per frenar l’expansió d’aquest insecte invasor, perquè no hi ha cap eina eficaç per eradicar l’espècie. Un detall a tenir en compte per això és que l’expansió aquí Catalunya ha estat més lenta que a França o al País Basc, on avançava uns 100 quilòmetres l’any.

Davant la presència de la vespa asiàtica a Catalunya, el Govern planteja línies d’ajuda i indemnitzacions per als apicultors catalans que acreditin pèrdues per culpa de l’expansió d’aquesta vespa. I és que es tracta d’una espècie que afecten les explotacions apícoles i els conreus perquè s’alimenten tant d’abelles com de fruita dolça, depenent de l’època de l’any. Els primers espècimens de vespa invasora es varen detectar fa dos anys, els primers nius es varen descobrir l’any passat i, de moment, no hi ha hagut cap afectació a les explotacions apícoles gironines.

El subdirector de Biodiversitat del Departament d’Agricultura ha assegurat que no hi ha eines eficaces per eradicar la presència de la vespa velutina i l’únic que es pot fer és controlar-ne la població i minimitzar-ne l’impacte. Ha insistit que no suposa cap risc per a la salut de les persones.

D’aquesta manera, des d’ara i fins al juliol col·locaran paranys repartits estratègicament per detectar la presència de reines, localitzar els nius i destruir-los. On es detecti faran un reforça amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres i si es detecta un niu el poden eliminar. Fins al moment s’han detectat tres nius de vespa asiàtica a la Vall d’en Bas, a Ripoll i a la Vajol.