Les empreses càrnies se senten còmodes creixent a la Garrotxa amb ampliacions de plantes i projectes d’innovació

La indústria Agroalimentària, i dins d’aquesta, la del sector carni porcí, és sens dubte la més important de la Garrotxa, tant, que alguns experts la consideren “el cor econòmic de la comarca”. Les empreses del sector se senten còmodes creixent des d’aquest emplaçament, i així ho demostren amb cada estratègia empresa per augmentar la seva competitivitat, ja sigui de forma individual o col·lectiva, impulsant projectes d’innovació a través del clúster INNOVACC, liderat des de l’Ajuntament d’Olot.

Segons el mapeig de l’activitat econòmica de la Garrotxa elaborat per l’Institut de Promoció d’Olot durant el 2011, el sector de l’alimentació representa gairebé un 61% de l’activitat econòmica de la comarca, amb gairebé 1.100 milions d’euros de facturació anual. La cadena càrnia, amb 804 milions d’euros a l’any, representa el 73% del total de facturació del sector alimentari.

Algunes de les empreses del sector carni que destaquen a la Garrotxa són, per exemple, Pernils Llémena, de Sant Aniol de Finestres, que al 2012 va aconseguir introduir el seu producte als Estats Units. Moltes d’aquestes empreses es troben còmodes creixent des de la Garrotxa. Embutidos Monter, proveïdor de la cadena de supermercats Mercadona, va tancar el 2013 amb 110 milions de facturació, i destinarà 6 milions per a ampliar i millorar la maquinària de la planta que l’empresa té a les Planes d’Hostoles.

La garrotxina Noel Alimentària és la tercera empresa d’elaborats carnis d’Espanya. Un miler de treballadors hi estan vinculats, ja sigui de forma directa o indirecta, el que representa més del 4% de l’ocupació de la Garrotxa. L’any vinent, l’empresa espera arribar a una facturació de 200 milions d’euros els propers anys, amb una inversió de més de 25 milions en ampliacions a les seves plantes i en maquinària d’alt rendiment. La majoria d’aquestes inversions es faran a la Garrotxa.

Amb la intenció d’ajudar les empreses a col·laborar en projectes d’innovació, el 2008 va néixer el clúster INNOVACC, liderat per l’Ajuntament d’Olot. Compta amb 72 socis a tot Catalunya: 56 empreses i 16 institucions. El 2013, les empreses sòcies d’INNOVACC de la Garrotxa van facturar 466 milions d’euros i van donar feina a gairebé 1.900 treballadors. L’exportació d’aquestes empreses representa el 34% de la seva facturació. El 92% d’aquestes empreses pertanyen pròpiament al sector carni, però també s’hi poden trobar altres sectors vinculats, com granges, genètica animal, laboratoris, additius alimentaris, maquinària especialitzada, logística, enginyeries o consultories.

Des de l’inici d’INNOVACC, s’han desenvolupat més de 80 projectes transformadors, tots de tipus col·laboratiu. 12 dels projectes impulsats per INNOVACC han arribat a la seva implantació, 12 més han arribat a la fase de proves pilot i prototips. Altres 14 projectes s’han quedat en el nivell de l’estudi de viabilitat tècnica/econòmica.

Deixa un comentari