El SIGMA i la Fageda netegen les lleres del Fluvià per obtenir biomassa per al projecte Carboneig 2.0

El Consell Comarcal de la Garrotxa acaba de posar en marxa una prova pilot per a l’obtenció de biomassa forestal. Des del Consorci SIGMA, juntament amb la Cooperativa la Fageda i la col·laboració de la Federació d’Associacions de Defensa Forestal, s’han començat a realitzar treballs de neteja d’un tram de la llera del riu Fluvià. És l’inici d’un projecte, amb el nom de Carboneig 2.0, amb beneficis mediambientals i socials, que es preveu implantar a diferents punts de la comarca.

Aquest tram d’Argelaguer és el primer lloc on ha actuat el projecte Carboneig 2.0. S’hi ha portat a terme treballs de manteniment, conservació i millora de la llera del riu Fluvià en un tram de 2 quilòmetres. El passat mes de novembre van començar les tasques forestals que, fins al moment realitzava l’Agència Catalana de l’Aigua en conveni amb el Consell Comarcal, i que des d’aquesta tardor porta a terme la Cooperativa la Fageda amb maquinària cedida per l’ADF del Fluvià.

La Cooperativa la Fageda inicia així una nova activitat productiva, que preveu a la llarga contractar persones amb risc d’exclusió social. La prova pilot es realitza amb dos operaris especialistes forestals i dues persones amb discapacitat. Abans de començar la feina, els integrants de la brigada forestal han rebut formació específica per la gestió forestal sostenible. A més, els treballs es realitzen sempre sota la supervisió de tècnics del Consorci SIGMA que coordinen les actuacions a través d’una taula tècnica de treball on també intervenen els Serveis Territorials d’Agricultura.

Aquest mes d’abril finalitzaran els treballs de manteniment, conservació i millora de la llera del riu Fluvià al barri del Pont d’Argelaguer. El material apilat i que posteriorment serà estellat, es traslladarà a la planta de compostatge de la Garrotxa on, després de 6 mesos d’assecatge, estarà en condicions de ser utilitzat com a combustible per a calderes. Els resultats d’aquesta actuació han complert les expectatives inicials, ja que han permès obtenir 300 tones d’estella forestal. Serà una biomassa quilòmetre zero de gran qualitat i amb un alt valor social. Aquesta prova pilot per a l’obtenció de biomassa forestal, que continuarà a altres punts de la comarca, anirà lligada a la instal·lació de calderes de biomassa. Precisament, gràcies a la participació de la comarca en el projecte BM-Rural, qualsevol particular o empresa, privada o pública, que instal·li una caldera de biomassa pot percebre una ajuda per cada tona de carboni que deixi d’emetre. Per poder-se acollir a aquesta convocatòria, la caldera s’ha d’haver instal·lat amb data posterior a l’1 de febrer de 2013 i posar-se en contacte amb el Consorci SIGMA per poder rebre informació dels passos a seguir.

x