Torna el ball del Xai Be, una de les quatre antiguitats de Catalunya

El ball del Xai Bè és una de les quatre tradicions més antigues de Catalunya. Va néixer a Olot fa més de 500 anys a la plaça Major. I aquí va ser on es va tornar a representar el Dissabte Sant, a càrrec de l’Esbart d’Olot.

El ball del Xai Be, propi dels pastors, és una de les quatre tradicions més antigues de Catalunya, segons unes notes històriques del mossèn Pere Valls d’Olot i que figuren en el diccionari de la dansa de Francesc Pujol i Joan Amades. El ball va néixer el 1490, durant el Dissabte de Pasqua, a la plaça Major de la capital garrotxina, i es va recuperar el 2007 gràcies a les accions de l’Esbart d’Olot per conservar la tradició.

Aquest dissabte els Bastoners van tornar a representar el ball, amb la coreografia de Jordi Rubio, i la música dels Ministrers de l’Escola Municipal de Música. Com és costum, abans de l’actuació estrella, els Bastoners i Grallers d’Olot també van oferir una cercavila pel centre de la ciutat i altres danses a la plaça per animar l’ambient.

Deixa un comentari