El programa la ‘7mana’ emet avui un reportatge sobre el taller de gralles d’en Cesc Sans a Sant Jaume de Llierca

Avui ‘la 7mana’ i la ‘7mana Girona’ emet un reportatge (13.35-15:30-18-21 i 00:35h) que s’endinsa al taller de gralles “Sans Luthier” de Sant Jaume de Llierca. Es tracta del taller d’en Cesc Sans, que a més de músic, és també lutier. Un ofici que té origen en la paraula ‘llaüt’, ja que abans s’anomenava lutiers a tots aquells artesans que treballaven amb instruments de corda, però amb el temps, els francesos van ampliar el seu significat a tots aquells que arreglaven instruments i que “feien el so etern”.

En aquest taller construeixen gralles, entre d’altres instruments. La gralla és un instrument molt arrelat a Catalunya. La gralla seca és la més coneguda, i esta formada per un cos cilíndric de fusta, pel tudell i la llengüeta de doble canya anomenada inxa. En Cesc la va descobrir amb 19 anys i des d’aleshores, que l’ha convertit en la seva vida.  Ara, amb més de 25 anys a l’esquena i amb l’ajuda del seu company Alfons, es dediquen a crear majoritàriament gralles seques, però també gralles dolces. En aquest taller no només hi neixen gralles, sinó que també es construeixen altres instruments com sacs de gemecs, flabiols..

La fusta és l’ànima de tots els instruments que creen. En Cesc treballa amb fusta que provinent d’arbres de la terra, n’hi ha de ginjoler, de boix, d’olivera, d’alzina o d’ametller, que un cop tallada i classificada al magatzem, situat just davant del taller, se’n tria el tros adhient, i passarà per diferents processos. Per torns mecànics, manuals, de polit, de foradat i de hidratació amb oli, amb les seves corresponents pauses de secat, fins que s’arriba al toc final d’afinació perquè l’instrument soni com cal. Després d’invertir hores, il·lusió i tècnica, en Cesc Sans ha aconseguit adaptar als nous temps aquests tradicionals instruments que de la mà d’un aficionat, d’un geganter o d’un músic professional, ens faran gaudir de la seva música.