Càritas Garrotxa demana suports i alerta que la situació de pobresa a la comarca es “cronifica” sense llocs de treball

L’any passat, 11 famílies de la Garrotxa van recórrer per primera vegada a Càritas Garrotxa. Actualment són 677 les famílies que reben ajudes de l’entitat. La demanda de cistelles d’aliments ha augmentat de forma considerable, un 29%. El president de Càritas, Carles Oller, alerta que la situació de les persones que demanen ajuda pot acabar essent crònica si no es creen nous llocs de treball. De les 2.135 persones que van ser ateses el 2013, el 70% no treballen i el 90% tenen estudis primaris o inferiors. La part positiva de la memòria de Càritas del 2013 és que han augmentat el nombre de voluntaris. Ja són 31 més.

Càritas Garrotxa ha dibuixat la fotografia de les famílies que tenen problemes per tirar endavant a la comarca amb la presentació de la memòria del 2013. En xifres absolutes, Càritas va atendre 2.135 persones agrupades en 677 famílies. D’altra banda, hi ha hagut un augment de les cistelles que s’han distribuït. El 2013 es van 3.386 cistelles, un 29% més que l’any anterior.

El perfil d’usuari de l’entitat, segons les dades del 2012, és la d’una persona d’entre 30 i 44 anys, amb estudis primaris o inferiors. També es desprèn que el 43% dels usuaris tenen fills al seu càrrec i que el 70% estan en edat laboral però no treballen. La situació no és alarmant, segons han reconegut els responsables de l’entitat, però sí que hi ha el perill de que esdevingui crònica.

Pel que fa als serveis prestats, en total es van atendre 103 famílies en el servei d’acollida. Es va fer l’acompanyament a 66 persones grans, ja sigui als seus domicilis com a residències, i es van atendre 36 casos de problemes d’habitatge, en moltes ocasions per evitar arribar a una situació de desnonament. També es van atendre 395 persones a través del servei d’assessorament jurídic, i es van formar un total de 203 persones. El programa per fomentar la inserció i formació de joves d’entre 16 i 35 anys d’edat és on s’han destinat més esforços, un total de 42.000 euros, el 37% del total de pressupost. Es van atendre 49 joves, dels quals el 30% han pogut trobar feina temporal o han continuat la seva formació.

La despesa del 2013 va ser de gairebé 115 mil euros. Pel que fa als ingressos, aquests van ser 113.729 euros, de manera que ha quedat un decalatge de 1.200 euros que s’assumirà amb el pressupost d’enguany. La font d’ingressos més important és el de les aportacions d’empreses i entitats, que va ser de 21 mil euros i 19 mil euros, respectivament; seguit de les col•lectes parroquials, amb 29 mil euros; els donatius, que van superar els 26 mil euros, i els socis fixes, amb més de 19 mil euros. De cara al futur el que es vol és seguir augmentant el nombre de socis fixes per tal de garantir i donar estabilitat al pressupost de l’entitat. De moment, el 2013 ja es va registrar un augment de 31 socis, assolint un total de 133 persones que ajuden de forma altruista l’entitat. També ha crescut el nombre d’empreses i entitats que hi donen suport, de 23 a 42.

x