L’Esbart Marboleny de Les Preses recorre al micromecenatge per finançar el seu proper espectacle

L’entitat presenca necessita un total de mil euros per portar a terme ‘L’esbart i el Bagul’, un muntatge on participaran els 120 alumnes de Marboleny Escola.

La proposta explica la història de la Laia, una nena que descobrirà la dansa tradicional a través dels objectes que va trobant en un vell bagul. Fins el dia 8 de juny, tothom que ho desitgi pot fer aportacions a través de la pàgina web del Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny. L’estrena de l’espectacle serà el 15 de juny, però aquesta setmana al MAC Exprés us n’avancem els detalls.

A banda d’aquest projecte engrescador, avui l’entitat és reconeguda en el programa La 7mana Girona, que s’emet per totes les televisions locals de la provincia. Encara que pugui semblar una exageració, el festival Ésdansa, conegut arreu del món, és el resultat de la iniciativa d’una entitat presenca petita en dimensions però gran d’esperit. És el Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, un esbart que treballa de ple a l’ensenyança de la dansa d’arrel tradicional, en totes les seves vessants.

Perquè el projecte Marboleny va néixer al 1981 amb la voluntat de portar les danses catalanes arreu del país i del món. Es van realitzar diverses gires per França, Portugal, Itàlia, Cròacia, Sèrbia i, fins i tot, els Estats Units i Mèxic. Amb aquestes ganes d’expansió, van aparèixer nous projectes.

Però, més enllà de la dansa, la Marboleny destaca per la implicació dels seus integrants i els valors que adquireixen. Sense anar gaire lluny en el temps, la versió de El Trencanous de Hoffmann, una de les últimes actuacions de l’escola, demostra la cohesió de tot el grup.

 No és casualitat que les Preses disposi d’una entitat tan arrelada a aquest tipus de dansa com la Marboleny, amb 200 balladors. La Garrotxa juga un paper rellevant en les tasques d’aprenentatge i difusió de la cultura d’arrel tradicional.

Però aquesta tasca no està únicament en mans dels esbarts. També de la societat, demanant o proporcionant espais de difusió de la dansa i música d’arrel tradicional.

x