Ainoa Guinart, Aleix Costa i Jaume Mora són els guanyadors dels 3rs Premis Jordi Pujiula

La comarca ja coneix els guardonats als Premis Jordi Pujiula d’aquest 2014, un reconeixement als treballs de recerca dels alumnes de batxillerat dels instituts de la capital. La sala de teatre de l’Orfeó Popular Olotí s’ha emplenat de familiars, amics i professors per felicitar tots els joves talents finalistes i l’Ainoa Guinart, l’Aleix Costa i en Jaume Mora, els tres mereixedors dels primers llocs en la seva categoria.

Els Premis Pujiula d’enguany compleixen 3 anys de la seva creació, uns guardons en memòria del psiquiatre i historiador català Jordi Pujiula, antic president del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), premi d’Honor Ciutat d’Olot 2000.

La formulació del treball, l’originalitat, l’ús de recursos i fonts adequades, la descripció dels processos, l’estructuració, l’adequació del tractament del tema, l’elaboració de conclusions, la redacció i presentació han estat les qualitats que han determinat l’elecció dels projectes guanyadors. L’Ainoa Guinart ha recollit el primer premi en la categoria de Ciències de la Salut amb el treball titulat Coagulant sense descans.

L’Aleix Costa també ha estat premiat amb el primer guardó en l’àmbit de les Ciències naturals, amb el projecte que porta per nom Atletes de la llet. Estudi sobre les variables influents en la producció de llet.

Els guardonats en primera posició per les tres categories han rebut 500 euros, però també un lot de llibres i un diploma honorífic, amb el que també s’ha premiat la resta de finalistes. Per la categoria Ciències de la Salut: Alternativa al transplantament? de Gerard Puig; Ara sí que hi veig clar. Anàlisi de l’evolució de la cirurgia de les cataractes de Joel Roure; La teràpia visual per la cura de l’ambliopia d’Anna Bosch; Per lluir, s’ha de patir? de Sergi Matabosch; La visió i la posició, un mite, una realitat i una evidència científica de Sílvia Padrosa; Intel·ligència humana i animal, aquesta és la qüestió de Carla Martín; i La vitamina C i l’acidificació de l’orina de Júlia Sala.

En l’àmbit de les Ciències Naturals: El canvi climàtic de Jordi Gelis; Allò que els nostres ulls no veuen a les superfícies urbanes de l’Helena Fàbrega; El procés de gestació dels bòxers de Clara Sagué; i Un món petit amaga un món molt gran de Mireia Suñer.

Finalment, en la secció tecnològica, l’Anàlisi de l’arquitectura del segle XX d’Helena López; Caminar sobre rodes de Maria Vilanova; L’ariet hidràulic, un enginy oblidat de Biel Mossol; Un carrer a través dels temps: Estudi urbanístic del carrer Mulleras de Lídia Jiménez; i, per últim, La natura ens regala el sol…i a l’ institut l’aprofitem de Francesc Roura.

Jesús Gutiérrez, l’actual president del PEHOC ha reconegut els mèrits dels 19 treballs presentats, qualificant l’acte de “tossut”, per la feina ben feta en un moment com l’actual, de falta de recursos i poques possibilitats econòmiques.

Qui també ha col·laborat en l’acte ha estat el grup Meandre, format per Xavier Pallàs i Xevi Batlle, donant el tret de sortida a l’acte amb la seva interpretació musical amb melodies pròpies del folk i altres cançons tradicionals d’arreu del món.

 

x