INNOVACC signa un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat i Rail Grup per potenciar el transport de productes carnis en tren entre Catalunya i la resta d’Europa

El clúster INNOVACC ha signat un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat i Rail Grup per potenciar el transport de productes carnis en tren entre Catalunya i la resta d’Europa. Les parts s’han marcat com a objectiu garantir el no trencament de la cadena de fred durant el trajecte. Les empreses garrotxines hi estan interessades. Les proves pilot es faran durant el segon semestre del 2014 i el primer semestre del 2015.

Entre el 2012 i el 2013l, INNOVACC va encarregar un estudi a les Cambres de Comerç de Girona i de Barcelona per tal d’identificar el potencial d’ús del transport ferroviari a curt i mig termini en les seves exportacions cap al centre i l’est d’Europa, i per analitzar la competitivitat del transport intermodal respecte del transport per carretera. L’estudi de les Cambres de Girona i Barcelona defineix el potencial d’estalvi econòmic i també de temps, però estableix algunes limitacions, com ara les poques garanties de no trencar-se la cadena de fred en cap punt del recorregut. En l’estudi també s’hi remarca el poc interès que tenen les operadores ferroviàries per oferir el servei de transport d’aliments o d’altres productes que requereixin de contenidors frigorífics. Ara, el clúster del sector carni porcí INNOVACC ha arribat a un acord amb el clúster ferroviari Rail Grup i Ferrocarrils de la Generalitat per fer viable el transport de la carn a la resta de països d’Europa a través del tren.

El projecte pretén facilitar una millor competitivitat del transport ferroviari de mercaderies, mitjançant la implementació de millors pràctiques i la realització de proves pilot en algunes rutes, com seria el cas Catalunya-Alemanya. En aquest sentit, el Comitè de Rutes Ferroviàries de Ferrocarrils de la Generalitat vol provar de fer viable el transport amb viatges que agrupin diferents mercaderies d’alguns sectors estratègics a Catalunya, com la indústria química, l’automoció o la indústria càrnia. L’execució d’aquest Pla -incloses les proves pilot- es farà durant el segon semestre de 2014 i el primer semestre de 2015.

x