Avui la ‘7mana Girona’ emet un reportatge sobre l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i la professió d’arxiver

Per tal de donar a conèixer la feina que s’hi fa als arxius, avui Olot Televisió en el programa la ‘7mana Girona’, els oferim un reportatge sobre aquesta professió tan desconeguda. En endinsarem en els dipòsits, magatzem i sales de l’Arxiu i coneixerem aquells documents preuats que s’hi guarden. El podran veure a les 9 de la nit, i sempre que ho vulguin a OTV a la carta. Ara, els en mostrem un petit avançament.

Transparència, accés a la informació o gestió eficaç, aquests i d’altres conceptes són els que el passat  9 de juny, en el Dia Internacional dels Arxius, reivindicaven arxivers de tot el món. Els arxivers són els qui faciliten l’accés a aquesta documentació i els que en garanteixen la seva difusió. L’Anna, en Xevi i en Quim són arxivers de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Un arxiu, que es va ubicar en aquest nou edifici de la plaça del roser,  l’any 2012. Però des de 1987, que ja hi havia l’arxiu comarcal de la garrotxa a la ciutat d’olot. Els arxivers s’ocupen de la conservació i gestió del documents en qualsevol tipus de format.

I és que molta de la feina que fan els arxivers no és coneguda pel ciutadà, han de tenir coneixements de tot tipus, com per exemple de tecnologies de la informació, de llatí o de paleografia. A l’arxiu comarcal de la garrotxa, s’hi poden trobar des de mapes, pergamins del 1200, el primer fax que l’ajuntament va enviar, o fins hi tot, objectes que ara ja no es fabriquen, com els apareéis estetoscòpics, fotografíes antigues posades dins d’un conjunt de marcs de l’epòca o una col·lecció privada de rodets. Però no tot és emmagatzemat als arxius, sinó que hi ha una comissió de tria i avaluació, que decidieix, què és el que s’ha de conservar. És el que s’anomena  gestió  documental, i és el que ajuda a l’eficacia i eficiència de les administacions. Com que van passant els anys i les èpoques han anat canviat, els arxivers s’han d’anat adaptant als nous temps, i ara es troben amb molts reptes per endavant.

La tasca dels arxivers ha de contribuir a que els arxius siguin instruments útils per un bon govern i per a la ciutadania a més de preservar els records, la memoria, les experiències o els documents preuats de les institucions i els ciutadans del nostre país, perquè quan ells no hi siguin les generacions que els precedeixen puguin saber-ne més dels seus avantpassat o de les èpoques i contextos històrics en les quals han viscut.