Herbesalú elabora la millor ratafia catalana del 2013, de Paquita Navarro i Núria Martí

Al desembre de l’any passat, Besalú va escollir la millor ratafia catalana en la 21 edició de la fira dedicada a aquest licor. Les guanyadores van ser Paquita Navarro i Núria Martí. Aquest cap de setmana, les dues dones han compartit els seus coneixements sobre la ratafia amb tot el poble comtal, en l’elaboració del seu licor a la plaça Llibertat.

La ratafia no és només un licor fet per maceració en alcohol de nous verdes, sinó tot un producte artesanal característic de les terres catalanes i amb gran tradició a la Garrotxa. Tant que el poble de Besalú organitza fa 21 anys una fira dedicada a aquest producte. Al desembre tenen lloc els tastets per part de professionals i entesos i l’elecció de la millor ratafia, i al juny, ben a prop de la nit de Sant Joan, quan les herbes remeieres prenen les seves màximes propietats, la ratafia guanyadora s’elabora i s’envasa públicament en una nova edició de l’Herbesalú. Aquest any, ha estat el torn de la ratafia de Núria Martí i Paquita Navarro.

Es tracta d’una fira dedicada a les plantes tradicionals, també anomenades herbes remeieres, sobretot d’aquelles que s’utilitzen per a l’elaboració de la ratafia. Per això, la fira també proporciona als visitants la possibilitat de participar en l’elaboració d’aquesta i tastar-la havent acabat. El procediment habitual és l’envasament d’unes 700 ampolles del licor que seran servides en la Fira de la Ratafia vinent.

x