Es despenja el niu de la vespa asiàtica que suposa un fre en l’expansió d’aquesta espècie invasora a la comarca

Ahir a la matinada Agents Rurals van despenjar amb èxit un niu de vespa velutina situat en una casa aïllada de la Vall d’en Bas. La retirada d’aquest niu suposa un pas endavant en la detenció de l’expansió d’aquesta espècie invasora, que hauria creat més nius l’any vinent. Però el sector apícola segueix igual de preocupat.

La presència de la vespa asiàtica segueix alertant els veïns de la Vall d’en Bas. Aquest cop la causa ha estat la detecció d’un segon niu. El primer va ser trobat al desembre de l’any passat, a menys de tres quilòmetres de distància del nou, a una arbreda obaga del Mallol. Els Agents Rurals van rebre l’avís ahir a la tarda de la mateixa persona que viu a la casa on s’ha localitzat el niu. Es trobava a uns tres metres d’alçada, al voladís de la taulada, i era encara de petites dimensions, d’uns 18×20 centímetres. La retirada es va realitzar a la matinada, en ser el moment de menys moviment d’aquest insecte.

Aquest any s’han detectat 13 casos de vespa velutina, tots a les comarques de Girona. Les mesures de prevenció davant l’assentament d’aquesta espècie són la informació i divulgació de les particularitats d’aquesta, així com la seva detecció i detenció. A diferència d’altres països, com França, on l’expansió de la vespa s’ha tornat gairebé incontrolable, Catalunya encara es troba dins una fase inicial. Tot i així les preocupacions en el sector apícola no minven.

Al juliol es col·locaran la majoria de paranys per tal de detectar les reines, les que originen els nius. De moment, ja s’han repartit fins a un total de 200 trampes prop de les zones i explotacions apícoles que ja s’han vist o es poden veure més afectades per la vespa asiàtica.