Troben un nou rusc originari de vespa asiàtica a Sant Ferriol

Apicultors i agents rurals estan finalitzant la campanya que van iniciar al març consistent a trobar les reines mares de la vespa asiàtica i evitar que construeixin els nous ruscs per a la nova temporada. Les reines trobades es troben per desenes, tot i que els experts saben que poden haver hagut moltes més que ara formen el rusc.

El més interessant de la campanya ha estat la troballa d’un niu molt deteriorat al municipi de Sant Ferriol. Veient l’estat del rusc, sembla que no s’ha format aquest any, sinó l’any passat, quan es va donar l’alerta per la troballa d’exemplars al Mallol. Els apicultors sospiten que aquest nou rusc seria l’origen dels exemplars que s’han trobat al Pla de l’Estany i també als municipis garrotxins de Tortellà i Sant Jaume de Llierca.

El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, té ruscs d’abelles a Sant Jaume de Llierca. Ahir a la tarda va trobar tres vespes asiàtiques reines mortes a la trampa que hi ha col·locat. No són les primeres que troba aquí. Àngel Noguer ha trobat una més d’una desena de vespes asiàtiques reines des del mes de març a les trampes que té repartides per les comarques de Girona. Un altre apicultor, Carles López, que ha muntat cinc centres de control entre la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès, també ha trobat més d’una desena, tres d’elles a Tortellà. A aquesta vintena, se n’han de sumar les que atrapen els agents rurals. En totes aquestes troballes, s’està descobrint un focus amb una important presència de vespa asiàtica, i és l’entorn al riu Fluvià a la confluència entre la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l’Estany. De fet, els apicultors han fet una troballa important. Han descobert un rusc antic de vespa asiàtica al municipi de Sant Ferriol, un més que probable origen per als exemplars d’aquesta zona.

Tot i les vespes asiàtiques trobades, apicultors i agents rurals saben que s’han pogut escapar moltes més, vespes reina que ara formen els ruscs i que al mes d’agost sortiran per menjar-se les abelles que produeixen la mel. Tant el Departament d’Agricultura i Medi Ambient com els professionals del sector mantenen la guàrdia.