L’Associació de Naturalistes de Girona reivindica que s’aturi la tala indiscriminada de boscos singulars, com els de La Vall de Bianya

200 hectàrees de boscos la demarcació de Girona s’han vist afectades per la desforestació que esta duent a terme aquests dies la Generalitat. D’aquests boscos afectats, unes 12 hectarees es troben a la Vall de Bianya. Es tracta de boscos concrets amb molt de valor, ja que en ells hi ha espècies d’arbres protegits o d’espècies difícils de trobar i de gran interès sociocultural i educatiu. Des de l’Associació de Naturalistes de Girona reivindiquen que s’aturi la tala indiscriminada d’aquests boscos singulars.

Des del 2011 alguns boscos singulars de la demarcació de Girona han desaparegut o estan en perill de desaparèixer a causa de concessions que permeten a empreses privades recollir la fusta per crear biomassa, un sector en creixement . Des de l’associació de naturalistes de Girona denuncien que aquets boscos haurien d’estar protegits perquè són zones de gran valor on hi ha poca intervenció humana i és fàcil trobar espècies poc comunes i fins hi tot protegides. A més, estan poblats per arbres de gran diàmetre i de notable edat. Els boscos que s’han vist afectats per aquestes concessions són: Maçanet de la selva, la vall de bianya, camós, maçanet de cabrenys i rius de cerdanya. Els naturalistes critiquen que les zones forestals s’haurien de gestionar com fan a la resta d’Europa, on es procura deixar créixer els boscos per aconseguir que aquests passin a ser singulars. A més, l’associació critica l’acció de la Generalitat en el 2010 per integrar la Direcció General del Medi Natural al d’Agricultura ja que aquest últim té una altra forma de veure la gestió forestal.  Hi ha un total de 200 hectàrees afectades per la desforestació, de les quals dos de les zones, Maçanet de Cabrenys i Riu de Cerdanya, formen part dels espais d’interès naturals de Salines Basegoda i del Parc Natural del Cadí i Moixeró respectivament.

x