El sector carni encapçala el creixement del 3% en les exportacions gironines durant el primer semestre de l’any

Les exportacions gironines han crescut un 3% el primer semestre, període durant el qual s’han venut productes a l’exterior per valor de 2.200 milions d’euros. El sector de la carn i la maquinària continuen encapçalant el rànquing de d’exportacions. La dada demostra que les empreses han sabut obrir nous mercats, després que la zona Euro s’hagi estancat en el darrer any. Entre els països on més s’ha crescut s’hi troben els asiàtics.
Després d’estancar-se durant el primer semestre de l’any passat, aquest 2014 les exportacions gironines han tornat a agafar volada i a assolir un nou màxim històric. Segons l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, entre gener i juny les empreses gironines han venut productes a l’exterior per valor de 2.200 milions d’euros. Comparat amb el mateix període del 2013, això suposa un increment del 3,7%. Les vendes gironines a l’exterior han doblat el creixement català, i s’han enfilat molt per damunt de l’estatal, on s’ha viscut un clar estancament, amb un creixement de tan sols el 0,5%.

Per sectors, el carni gironí continua liderant les vendes de mercaderies a l’exterior. De fet, durant el primer semestre d’any, les empreses de la demarcació han exportat canals i despulles per valor de 560 milions d’euros. L’estadística del Ministeri reflexa que les empreses gironines han sabut obrir-se camí cap a nous mercats. L’estancament que viu la zona Euro ha fet que, ara, dins les primeres posicions del rànquing també hi apareguin altres destins, com Àsia. En l’últim any han crescut les exportacions a països com Japó, la Xina o Corea del Sud. També s’han intensificat les prospeccions comercials cap a Nord Amèrica.

A la carn li segueix el sector de la maquinària, amb unes vendes a l’exterior per valor de 202 milions d’euros. Els primers llocs de la llista de mercaderies que s’envien a l’estranger des de les comarques gironines els completen les matèries plàstiques, els medicaments i productes farmacèutics, els aparells i material elèctric i el paper i cartró.

A la demarcació, l’estadística de comerç exterior deixa una altra dada positiva. L’augment de les exportacions i el manteniment de les importacions ha fet que la balança comercial sigui positiva a Girona, a diferència de les demarcacions de Barcelona o Tarragona.

x