Les empreses càrnies gironines busquen nous mercats exteriors per contrarestar el veto rus

L’actual veto a Occident imposat per Rússia afecta a productes com la fruita o la llet. El sector de la carn pateix un bloqueig per part del mercat rus ja des de la primavera de l’any passat, quan el país va imposar un primer veto per a aquest producte. El sector esperava que les fronteres s’obrissin aquest any, però davant del nou veto, aquestes empreses s’han esfumat. Algunes empreses garrotxines han declarat a les càmeres d’Olot Televisió que havien arribat a estudiar la possibilitat d’introduir el seu producte a Rússia, una possibilitat que actualment ja ha quedat descartada.

De fet, al sector carni gironí no li ha quedat una altra que resignar-se davant el perllongament del veto rus. Desprès d’un any i mig sense poder exportar a Rússia, les empreses de la demarcació han obert nous mercats per seguir venent els seus productes a l’exterior. Tot i així, els preus competitius que hi ha a Catalunya i la qualitat que tenen els productes han fet possible que s’hagin obert aquests nous mercats tot i haver de reduir una part del marge de benefici per l’augment de les despeses en el transport. A més, cal afegir-hi que des de la Unió Europea no s’ha ofert cap ajuda com ha passat en els productors de fruita. Ara, consideren que la obertura d’aquest mercat és purament una decisió política. De fet, quan es van retirar les homologacions per seguir important carn de porc a Rússia van al·legar motius sanitaris, malgrat que hi havia una intenció clarament política.