L’Institut de Cultura inaugura cinc noves exposicions durant les Festes del Tura

L’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot inaugura fins a cinc exposicions per aquestes Festes del Tura. Dues són sobre l’obra del pintor Josep Berga i Boix i les seves deixebles; però en podem trobar de temàtiques tant diverses com les publicacions editades l’any 1714, el 125è aniversari dels Gegants d’Olot o la història artística de la Foneria Barberí.

Els Museus de la Garrotxa no s’aturen per Festes del Tura, i aquest 2014 obren diverses exposicions a diferents punts de la ciutat. La primera a veure la llum és la titulada ‘El despertador dels catalans’, a Can Trincheria; una mostra organitzada pel Servei de Biblioteques de la Diputació amb la col·laboració dels centres de Girona, Ripoll i Olot. És un recull de 32 documents editats durant el 1714, amb contingut relacionat amb la Guerra de Successió, i pretén mostrar al públic l’excepcional patrimoni de llibres antics que custodien les biblioteques.

Dissabte s’inauguren la resta d’exposicions. El pati de l’Hospici acull la ‘Història de la foneria artística Barberí’, que té repartides pel món peces escultòriques en forja d’artistes com Miquel Blay o Joan Plensa, entre altres. El Museu de la Garrotxa també obre al públic dues mostres per commemorar l’any dedicat a Berga i Boix. La Sala Oberta acull una exposició antològica sobre l’obra de l’artista olotí, amb un 98% de pintures procedents de col·leccions privades. A més, l’Avi Berga va fer de mestre de forma particular i a l’Escola d’Art, i aquesta faceta dona lloc a la segona exposició, sobre les alumnes del pintor; una mostra que és resultat de dos anys de recerca al voltant de les deixebles de Berga i Boix.

D’altra banda, al Museu dels Sants s’inaugura l’exposició sobre els 125 anys dels Gegants d’Olot. És una mostra pensada per a tots els públics, amb una part ideada en forma de joc de pistes. Aquesta exposició, a més, compta amb un àmbit interactiu a les xarxes socials. El Museu dels Sants convida a tothom a penjar les seves fotografies amb els Gegants d’Olot amb l’aplicació Pinterest, així com a través de twitter i facebook amb l’etiqueta #Gegants125, portant-les al mateix Museu en paper per escanejar-les, o bé enviant-les al correu electrònic gegants125@olot.cat.