La faràndula olotina viu la seva jornada més llarga i intensa amb il·lusió des de primera hora del matí

La imatge més habitual de les Festes del Tura és el ball dels Gegants, Nans i Cavallets, que ja van poder veure ahir. Avui podran conèixer l’altra cara d’aquest acte: tots els preparatius dels balladors des de la trobada matinera a l’Hospici, fins que surten a la Plaça Major.

Ben aviat al matí, els balladors de la faràndula comencen els preparatius de la jornada més especial de les festes, el dia de la patrona: La Mare de Déu del Tura. Amb ells, els sastres també s’hi han de posar des de primera hora. Segons expliquen, la sortida a Plaça és com una estrena de teatre.

Un altre dels rituals del matí és anar a buscar el ram de la Gegantessa. Una feina que els geganters viuen amb especial il•lusió. És moment que els gegants vegin la llum del dia. Franquejats pels cavallets i els nans, fan el recorregut fins als Catòlics: Una parada indispensable per començar bé el dia. Un bon moment per explicar-se les aventures de la nit anterior de festes i preparar la cercavila i el ball a plaça. Aprofitant aquest recés, parlem amb els capitans. Dos d’ells són els germans Molist, barcelonins de família olotina, que han viscut la falera gegantera des de ben petits i ara han arribat a ser capitans dels Nans. Les dues capitanes de Cavallets també viuen aquest dia amb intensitat. Sobretot Anaïs Murlà, qui després de deu anys, viu els seus últims dies com a balladora.

A mig esmorzar arriba la visita de l’alcalde d’Olot que dóna ànims a tots els balladors per una diada que serà molt llarga però també la més màgica.

No val a badar, els Geganters porten la batuta i dos quarts d’onze cal sortir cap al Santuari del Tura. Pacientment esperen el final de la missa, que amb la sortida de la Verge marca l’inici del moment més solemne: la processó. La Principal d’Olot és l’encarregada de marcar el ritme: Després de tocar algunes peces més serioses durant la processó, la tonada canvia quan comença la cercavila que portarà Gegants i balladors fins a la Plaça.

El ritual del matí arriba a la seva fi amb l’entrada dels Gegants, Nans i Cavallets a la Plaça Major, el moment més esperat per tots els olotins que s’hi han aplegat. Foto de família i que comenci l’espectacle!

x