L’últim article científic del vulcanòleg garrotxí Xavier de Bolós apunta al Rocanegra com a l’últim volcà de la Garrotxa i rebaixa la previsió de noves erupcions a d’aquí uns segles

El jove vulcanòleg garrotxí Xavier de Bolós acaba de publicar un article científic a la prestigiosa revista internacional Journal of Quaternary Science que detalla importants descobertes sobre la zona volcànica de la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès. A partir del treball geològic realitzat durant els últims anys, de Bolós ha ordenat cronològicament els volcans de la zona, ha rebaixat la previsió en què s’esperen les properes erupcions, i ha descobert nous volcans d’Olot dels quals no se’n tenia constància.

Fins ara es creia que Olot estava envoltada per quatre volcans. Ara s’ha descobert que n’hi ha uns quants més, potser no tan grans com els que es coneixen, però prou destacables per fer-ne menció. A la falda del volcà Bisaroques, a Ca l’Isidret, s’ha descobert un petit volcà que va deixar un cràter en forma de ferradura. Un altre episodi volcànic va tenir lloc al puig del Roder, on actualment s’hi assenten la plaça de Braus i l’Arxiu Comarcal. Totes aquestes descobertes han estat detallades pel geòleg garrotxí Xavier de Bolós a l’article científic titulat ‘Vulcanoestratigrafia del Camp Volcànic de la Garrotxa’, que ha estat publicat a la revista internacional Journal of Quaternary Sciene.

L’estudi de Xavier de Bolós ha permès fer un complet mapa geològic de la zona volcànica de la Garrotxa on s’ordenen cronològicament les 54 erupcions de les quals es té constància. Així, s’ha descobert que l’última erupció a la Garrotxa no va ser la fissura que va originar els volcans del Croscat, Santa Margarida i la Pomareda fa 11 mil anys. L’últim volcà a fer erupció a la Garrotxa va ser el Rocanegra de Santa Pau. La realització de l’estudi ha estat possible gràcies al treball geològic que s’ha estat fent des del 1994, quan el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va encarregar que s’analitzés el sòl que les obres de construcció deixaven al descobert.

Aquest últim treball també ha permès rebaixar la previsió de noves erupcions a la Garrotxa. La previsió de noves erupcions coincideix amb el temps que fa que va formar-se l’últim volcà, el Rocanegra. Això vol dir que la zona volcànica de la Garrotxa ha tornat a ser considerada activa. Tot i així, el vulcanòleg Xavier de Bolós tranquil·litza la població. La informació de l’estudi, però, pot donar peu a nous treballs científics sobre la perillositat de la zona volcànica de la Garrotxa que, tot i relativa, no hauria de permetre la construcció d’algunes de les considerades grans infraestructures, com per exemple, una gran central energètica. Una activitat poc adequada al territori podria accelerar el ritme volcànic de la comarca.

x