Els apicultors i els Agents Rurals controlen l’expansió de la vespa asiàtica per les comarques gironines un any després de la descoberta dels primers exemplars a Sant Privat d’en Bas

Es compleix un any que van localitzar-se els primers exemplars de vespa asiàtica de Catalunya, que van ser trobats prop d’uns ruscs d’abelles Sant Privat d’en Bas. Un any després, aquesta espècie invasora, lluny de desaparèixer, s’ha estès per les comarques gironines, i no ha proliferat més, ha estat pel clima, menys propici per a la vespa que França o el País Basc. Els Apicultors Gironins Associats asseguren que els exemplars podrien arribar fins a les comarques d’Osona i del Bages. La ràpida expansió fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l’entitat, ja que la presència d’aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscs sencers d’abelles.


Des de principis d’estiu, els Apicultors Gironins Associats han instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines per controlar i avaluar els moviments i l’expansió de la vespa asiàtica. Les estacions s’han col·locat en punts estratègics com Tortellà, Olot, Santa Coloma de Farners, Canet d’Adri i Banyoles. Es mantindran fins a finals d’any. De moment, ja s’han capturat 25 exemplars mitjançant aquests sistema on hi col·laboren els Agents Rurals. En concret, s’han trobat exemplars a l’Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès. Fins ara, el punt on s’han capturat més exemplars és a Olot i Sant Privat d’en Bas. Els apicultors creuen que les vespes s’expandeixen seguint els rius Ter i Fluvià. Segons les dades recollides pels apicultors gironins, tot apunta que aquesta espècie invasora podria desplaçar-se cap a la comarca d’Osona – on ja han compençat a col·locar trampes- i el Bages.
Les vespes no només ataquen a les abelles, també mengen mosques; a mitjà o llarg termini suposarà un problema greu pel que fa a la pol·linització i també provocaran danys en el sector de la fruita, perquè a les vespes també mengen fruita madura, el raïm, els préssecs o les pomes. La presència i expansió de les vespes asiàtiques posa en perill el futur dels petits apicultors aficionats al món de les abelles. Els petits productors suposen el 75% de tots els 140 socis inscrits dins de l’associació gironina. De moment les úniques armes amb què compten els apicultors són les trampes. El Departament d’Agricultura els n’ha facilitat unes 200, però els professionals han demanat que els en facilitin més. En el pitjors dels casos, els apicultors estan estudiant la possibilitat de traslladar les seves caixes cap a les comarques tarragonines, on la vespa asiàtica encara no ha arribat i és possible que no s’estengui tant a causa de les condicions climatològiques. Les vespes busquen zones humides, espais com la costa atlàntica amb plantes fresques com faig o castanyers.

Aquest any, els apicultors esperen tenir unes 1.000 abelles reines per substituir les actuals o crear nous nuclis. Els criadors d’abelles com el que hi ha a Amer són la seva salvació. De moment, la previsió de mel per aquest any no és molt bona. Les pluges i les baixes temperatures dels mesos de juliol i agost han provocat que les abelles de la costa no hagin fet mel. No obstant això, el sector gironí confia remuntar durant la tardor, aprofitant la humitat existent al bosc i la floració que fan determinades plantes durant aquesta estació.

A finals d’any, els apicultors realitzaran un informe sobre l’expansió de la vespa asiàtica que presentaran durant una reunió amb responsables dels Agents Rurals i del Departament d’Agricultura de Catalunya. La trobada servirà per valorar la situació i quines són les línies de treball que cal abordar de cara al 2015.