Besalú té un passat romà imperial de gran importància, que es remunta als segles I i II

Besalú és conegut arreu pel conjunt arquitectònic i històric de gran valor medieval que reuneix. El pont, els seus carrerons i les seves places són una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya. Però Besalú té una història tan o més important al darrera i que es remunta en l’època romana imperial.

Tot i que aquest jaciment es va descobrir el 2007 i ara ja esta adequat a les visites al públic, la feina d’excavació i estudi encara no esta acabada i cada any continuen treballant-hi per obtenir-ne més coneixements. En el moment de l’adequació de les restes es va pensar en muntar un espai dinàmic i fàcil d’entendre per tothom. La novetat és que, sota aquests jaciments romans, se’n van trobar un altres de molt més antics. Incidir en l’estudi arqueològic de jaciments, com s’està fent amb aquests, confirmen, cada cop més, el gran patrimoni que té la vila besaluenca, i que segons els experts amaga, encara, molta més història per descobrir.

x