L’Ajuntament d’Olot impulsa la creació de la primera residència de creació cultural de Catalunya i traurà a concurs públic la redacció del projecte

L’Ajuntament d’Olot està decidit a crear la primera residència de creació cultural d’Espanya. Aquest tipus d’edifici, que ja compta amb exemples a França o Alemanya, fomenta la creació de projectes culturals a partir del treball continu d’artistes que hi fan estades. L’equip de Govern està segur que la residència potenciarà la ciutat. Han destinat una partida a convocar un concurs públic que permeti redactar-ne el projecte.

Les residències de creació o artístiques són instal·lacions condicionades per una institució on un col·lectiu crea un projecte cultural. A aquest se li cedeix el local i els mitjans tècnics i humans per fer-lo possible. El col·lectiu pot comptar amb algun tipus d’ajuda econòmica. De vegades, fins i tot, l’edifici reuneix les condicions necessàries per pernoctar. Tot per possibilitar que els artistes estiguin immersos en el procés de creació. A França hi ha desenes d’exemples de residències de creació, i també hi ha experiències a països com el Regne Unit, Alemanya, Itàlia o el Canadà. L’Ajuntament d’Olot vol crear la primera residència de creació cultural de Catalunya, i vol que tingui caràcter nacional.

El consistori olotí ha destinat una partida de 48 mil euros per treure a concurs públic la redacció del projecte. La Generalitat s’ha compromès a aportar la meitat del finançament per possibilitar el concurs, i després, el 50% del cost que pugui representar la realització del projecte. Per a la creació de la residència, l’Ajuntament té clar que no construirà un nou edifici ni abordarà la remodelació integral de cap local. Segurament, utilitzarà algun espai proper als centres de cultura de la ciutat. L’Ajuntament d’Olot traurà la redacció del projecte a concurs públic en els propers mesos.

x