Artur Mas inaugura el nou Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa, el primer que veu néixer com a president de la Generalitat

Aquest dilluns, sobre dos quarts de sis de la tarda, el president de la Generalitat Artur Mas inaugurava el nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, el primer des que és president. De fet, han passat cinc anys des de la col·locació de la primera pedra, i 14 des que els representants polítics i els responsables sanitaris de la comarca van començar a demanar unes noves instal·lacions. Artur Mas va utilitzar la construcció del nou hospital d’Olot i de la Garrotxa per declarar que amb més autogovern els catalans saben fer les coses molt ben fetes.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir el nou Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. El cap de l’Executiu va arribar al centre poc més tard de les cinc de la tarda. Primerament, va visitar les instal·lacions, acompanyat del conseller de Salut, Boi Ruiz; l’alcalde i president del Patronat de l’Hospital, Josep Maria Corominas, i del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, a més d’altres personalitats, com el director-gerent de l’hospital Sant Jaume, Carles Puig; el director de Cat Salut, Josep Maria Padrosa; el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i representants del món local i comarcal. Després del recorregut per l’edifici i abans de procedir a la inauguració oficial, Mas va sortir a l’exterior de l’edifici per atendre els membres de l’ANC Garrotxa, que li van demanar que no defalleixi i celebri la consulta el proper 9 de novembre.

A continuació, al vestíbul de l’entrada, 500 convidats van rebre el president dempeus. Molts d’ells ho van fer amb crits d’independència. El president va descobrir una placa commemorativa que gravava per a la posteritat el dia de la inauguració del nou hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. Tot seguit, van tenir lloc els parlaments. Mas va començar el seu discurs destacant que, en els moments actuals, és un fet “inèdit” poder inaugurar un hospital i que és la primera vegada que ho fa com a president de la Generalitat.

El president de la Generalitat ha afegit que cal “evolucionar” perquè aquest model, com la resta de serveis públics, està “molt tensionat” per les retallades i la falta de recursos dels últims anys i que cal avançar cap a una major capacitat d’ autogovern. Va defensar que Catalunya “normalment fa les coses bé si té els instruments correctes”, i va posar com a exemple el model sanitari, el model universitari, el sistema de reinserció de presos o el model de seguretat.

L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, va fer un discurs emotiu on no hi van faltar referències personals per la seva trajectòria com a metge anestesiòleg a l’Hospital Sant Jaume. Va agrair la feina dels professionals, anteriors alcaldes i representants de l’Institut Català de la Salut per fer possible el nou centre hospitalari, i va correspondre la confiança dipositada pel Govern de la Generalitat. El president va alertar que en els darrers anys Catalunya ha perdut capacitat de decisió i recursos a causa d’una “recentralització molt clara” per part de l’Estat. En aquest sentit, va fer una crida a la societat catalana a ser a primera línia per defensar no només que Catalunya necessita més capacitat d’autogovern, sinó també “respecte i dignitat”.

El nou Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa, que es posarà en funcionament el proper mes de novembre, disposa de 27.000 metres quadrats i les seves obres han suposat una inversió que supera els 52 milions d’euros, comptant les obres i l’equipament que s’hi estrenarà. El centre oferirà a curt o mig termini serveis que l’antic hospital no tenia com ara un TAC, hemodiàlisi i tractaments oncològics. A més, disposarà de 160 llits a l’àrea d’hospitalització, 20 places sociosanitàries a l’hospital de dia; 52 espais per a consultes externes, 17 gabinets per a proves diagnòstiques, una unitat de rehabilitació funcional, 21 boxes d’urgències, un bloc quirúrgic i obstètric amb 4 sales d’operacions, 3 de cirurgia major ambulatòria i una sala de parts, a més d’una unitat de cirurgia sense ingrés, la unitat de diagnòstic per la imatge i 28 boxes a l’hospital de dia. L’equipament donarà servei a 19 municipis de la comarca de la Garrotxa amb una població total de referència que supera els 55.000 habitants.