La Fira Ramadera aplega bestiar molt divers a la plaça de braus d’Olot amb la mirada posada en l’edició dels 700 anys

La Fira Ramadera és un dels principals atractius. De fet, la fira de Sant Lluc va néixer el segle XIV a partir de la necessitat dels ramaders de trobar-se un cop l’any per promoure un mercat de compra i venda. El certamen ha repetit l’emplaçament del Torín, el lloc originari.

La Fira de Sant Lluc data de l’any 1.314 i el seu origen va ser la ramaderia, vinculada als transhumants dels ramats. Actualment és un certamen multisectorial però el bestiar hi segueix tenint un paper cabdal. Hi ha pagesos del a zona que fa dècades que hi participen, amb la voluntat de mantenir-la viva, com en Florenci Torrent, un veí que porta 70 anys visitant aquest esdeveniment. En Florenci diu que és una de les seves fires prefereides, juntament amb la d’Espinavell. La fira Ramadera intentar mantenir l’objectiu de ser un punt de compra i venda de bestiar, tot i que s’ha anat perdent amb el pas del temps. Ara aquesta fira és un aparador per grans i petits. El ramader Jaume Puigverd hi ha portat algunes vaques brunes i pirenaiques. Considera que és important mantenir viva la fira amb la col·laboració de tots els ramaders de la Garrotxa. Aquesta llarga tradició del certamen ha estat possible als patrocinadors que, any rere any, aposten perquè el sector primari es mantingui. Així ho explica Antoni Tremosa, director de l’àrea de negoci de Caixabank a la Garrotxa i al Ripollès, que ha volgut ser present aquest any a la fira juntament amb les autoritats que l’han visitada a primera hora del matí.

La fira ha tornar a concentrar races com l’angus, la bruna o la pirenaica. No hi han faltat els cavalls, els ponis i els xais. Els organitzadors pensen ja en la propera edició, que coincidirà amb una fita especial. Joan Pastoret, organitzador de la fira, ha recordat que l’any vinent se celebraran 700 anys de l’esdeveniment, i ha assegurat que l’organització ja pensa en fer una una fira ben lluïda per al 2015. La fira d’aquest any s’ha vist sensiblement afectada per la coincidència amb la fira de la vaca bruna d’Esterri d’Àneu pel que bona part dels ramaders d’aquesta raça no han pogut venir a Olot. Sigui com sigui, la tradició ramadera segueix ben present a la Garrotxa, sempre acompanyada d’una altre; el bon esmorzar amb carn a la brasa i all i oli que reuneix al voltant de la taula a tots els ramaders.