Sant Joan les Fonts recupera a França dos pergamins del segle XII que el citen com a municipi

Els investigadors Gaspar Guardiola i Jesús Culebras han localitzat a la ciutat francesa de Marsella dos pergamins que fan referència al poble de Sant Joan les Fonts. Daten del segle XII, i notifiquen diverses donacions fetes a l’abadia de Sant Víctor de Marsella.

La Provença occitana i Catalunya són dues terres que han tingut sempre una estreta relació, especialment durant l’edat mitjana. Aquest estiu es va descobrir a Marsella una nova vinculació entre ambdues regions, gràcies als treballs dels historiadors Gaspar Guardiola i Jesús Culebras: es tracta de dos pergamins que citen el poble de Sant Joan les Fonts, del segle XII.

El primer document, del 1106, confirma la donació d’un alou per part del Bisbe de Girona a l’abat del cenobi de Sant Víctor de Marsella, i que contenia les esglésies de Sant Joan les Fonts, Santa Maria de Castellar, Sant Pere de Lligordà, Sant Cristòfol les Fonts i Santa Eulàlia de Begudà. El segon document és del 1127, i confirma la donació de les esglésies de Sant Joan les Fonts inferiors per part del Bisbat de Girona als monjos de la mateixa abadia marsellesa. De totes maneres, es pensa que no són els documents més antics que parlen de Sant Joan les Fonts, perquè es té constància de pergamins del segle X, tot i que encara no s’han pogut trobar de forma física.

Aquests pergamins formen part del fons de l’abadia de Sant Víctor de Marsella, que va tenir molta influència a la demarcació de Girona gràcies als comtes de Besalú. Ara, Sant Joan les Fonts estudia exposar els documents al Monestir romànic del municipi.