L’Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa atribueix la supervivència de les empreses familiars al compromís personal i a la prudència dels directors

L’últim estudi de la UdG en l’àmbit empresarial conclou que les empreses familiars tenen més garanties de supervivència que aquelles que no ho són durant els anys de la crisi econòmica. El teixit empresarial de la Garrotxa està format bàsicament per empreses de caràcter familiar. Jordi Oliveras, membre de l’Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa, ha estat al plató de Les Notícies per analitzar les conclusions de l’estudi. Segons Oliveras, la supervivència de les empreses familiars durant els anys de crisi econòmica ha estat possible pel compromís personal que els directors generals assumeixen enfront del seu negoci. “A vegades arriben a comprometre el seu patrimoni personal”, ha explicat Oliveras, qui també ha destacat la prudència que els empresaris de companyies familiars adopten a l’hora d’invertir i crèixer. En aquest sentit, Oliveras ha expresat també que la contenció de l’atur a la Garrotxa pot estar relacionat pel caràcter familiar d’un gran nombre de negocis dins del teixit empresarial de la comarca.

L’estudi alerta de la UdG revela que durant els anys de crisi econòmica les empreses familiars han tendit a mantenir la plantilla. Oliveras ho ha explicat perquè, segons ha argumentat, el cap d’un negoci familiar pensa en la perdurabilitat de la seva empresa i li costa més desprendre’s dels seus treballadors.

L’estudi sobre supervivència de l’empresa familair dóna dues dades negatives pel que fa a les empreses amb capital en mans d’una família. Una d’aquestes dades apunta que la mortalitat de les empreses familiars va en augment des del 2010, i no se sap què pot passar en el 2014. L’altra dada subratlla que un 25% de les empreses que s’han creat fa menys de 9 anys, han desaparegut. Davant d’això, Oliveras prefereix mirar el costat positiu i fer notar que el 75% de les noves empreses perduren després de 9 anys.

A l’entrevista de Les Notícies, Jordi Oliveras també ha analitzat les dades de l’Enquesta de Població Activa corresponents al tercer trimestre. Durant els mesos d’estiu, l’atur es va reduir a Catalunya de més de 44.000 persones, dada sensiblement inferior a la rebaixa del trimestre anterior, però tot i això, positiva. L’EPA també indica que, a dia d’avui, a Catalunya hi ha 726.100 persones que busquen feina i no en troben, un 19% de la població activa. Comparant amb la resta de l’Estat, Catalunya és la segona comunitat autònoma que redueix les xifres de l’atur, per darrere de Madrid. En aquest sentit, Oliveras ha destacat que a la Garrotxa s’està notant un tímid increment dels contractes laborals. “Es veu que l’empresa garrotxina té ganes de tirar endavant i contractar”, ha conclòs l’empresari.