Batet de la Serra celebra la festa de la sega del fajol amb concurs de postres elaborats amb aquesta poligonàcia

Sota un sol de justícia poc propi de finals d’octubre els segadors de Batet de la Serra han seguit la tradició de la sega del fajol. Una jornada de caire festiu que vol recordar com es feia tradicionalment la sega d’aquesta poligonàcia tan preuada i que només es conrea a la Garrotxa. “El fajol es sembra per Sant Jaume i per les festes del Tura els pintors l’han de pintar perquè ja està ben florit. I sortint de la fira de Sant Lluc, o abans, s’ha de segar”, recorda en Josep Plana, un segador de Batet de la Serra, que avui també ha participat en la sega. També hi havia l’Hereu de la zona, en Jordi Massegur, que hi participa “amb la voluntat de mantenir vius els oficis antics”.

Batet de la Serra celebra cada any aquesta activitat amb l’objectiu de donar a conèixer el fajol, un producte molt característic de la Garrotxa. Serà pel febrer quan es celebrarà la fira, que reuneix a centenars de persones. El fajol és un producte molt antic que ha arribat als restaurants i també a les pastisseries. D’aquí la idea d’organitzar un concurs de postres elaborats amb fajol. Coques, volcanets o pastissets en són només alguns exemples. I entremig no hi podia faltar en Batoies, el gegant de Batet de la Serra, la reproducció d’un pagès que no es perd cap dels actes que s’organitzen a la zona.

 

x