El govern manté el procés participatiu pel 9N “amb totes les conseqüències”

francesc_homs

El conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, ha assegurat que el Govern manté el procés participatiu del 9-N malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional, i ha anunciat també la presentació d’una demanda contra el govern espanyol davant del Tribunal Suprem a través del procediment especial “per a la protecció dels drets fonamentals”. En concret, la Generalitat l’acusa d’atemptar contra el dret de participació i les llibertats d’expressió i ideològica. A més de presentar al·legacions a la decisió del TC insistint que “no es pot prohibir el que no es fa”, el president de la Generalitat ha demanat reunir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Francesc Homs ha afirmat que “tot està a punt per al 9N” i que “es manté el procés participatiu, amb totes les conseqüències”.

De la seva banda, la presidenta d’Òmnium Cultural està convençuda que el Tribunal Constitucional no podrà aturar el 9-N: “no desobeirem res perquè votarem seguint la llei catalana. No sé com s’ho farà el Constitucional per aturar-ho”.

En una entrevista a la Xarxa de Comunicació Local, Muriel Casals reconeix que hagués desitjat que s’habilitessin molts més punts de votació arreu del territori. “Però és que estem fent aquesta votació en unes circumstàncies molt adverses”m diu Casals. Aquests “entrebancs” segons la presidenta d’Òmnium “sorprenen molt la comunitat internacional”.

Preguntada per la possibilitat que l’estat espanyol desplegui tota la seva maquinària per impedir que diumenge es voti, policia inclosa, Muriel Casals no ho descarta. “Estic convençuda que la senyora Llanos de Luna posa tota la intenció per impedir el 9-N, diu Casals, però reconeix que no té tan clar que finalment s’atreveixi a engegar tota aquesta maquinària: “la imatge de la policia prohibint votar és letal”. En aquest sentit, la presidenta d’Òmnium adverteix l’estat espanyol que decisions d’aquestes característiques podrien tenir conseqüències a nivell internacional: “ens amenacen que si som independents no podrem estar a la UE. A veure si els expulsaran a ells de la UE… fan coses molt inadequades”.

La presidenta d’Òmnium Cultural també aposta perquè el Govern mantingui el lideratge del procés fins al final i recorda que és ell qui convoca. Tot i això, no descarta que a última hora calgui “fer una finta per salvar una situació jurídica estrambòtica provocada pel TC”. Muriel Casals ha insistit en la necessitat de convocar eleccions al Parlament de Catalunya el més aviat possible perquè “cap tribunal espanyol no les podrà prohibir”. No vol posar cap calendari damunt la taula, però recorda que ara mateix les eleccions són “inevitables”.