La Diputació, ‘la Caixa’, la Generalitat i el Consorci del Ter recuperen les riberes afectades per l’incendi del novembre del 2013

La Diputació de Girona, l’Obra Social “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i el Consorci del Ter, han recuperat les riberes del Baix Ter afectades per l’incendi del novembre de 2013. El vicepresident d’Acció Territorial de la Diputació de Girona, el garrotxí Miquel Calm, va visitar ahir la zona, acompanyat pel director de Banca d’Institucions de “la Caixa” a Girona, el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, el president del Consorci del Ter i els alcaldes de Jafre, Colomers i Foixà.

Quan a finals de novembre de l’any passat l’incendi originat a Vilopriu va anar avançant fins a travessar en diverses ocasions el riu Ter, va sorprendre la facilitat amb què les flames es movien per una zona de ribera, que tot apunta a una presència desmesurada de canyes al marge del riu. El control d’aquesta espècie és una de les tasques que un grup de set persones en risc d’exclusió social de la fundació Onyar – La Selva, coordinats pel Consorci del Ter, estan duent a terme a la zona.

L’actuació, que també comporta la neteja de la vegetació cremada, i la plantació de vegetació autòctona de ribera, es finança gràcies un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, coordinats pel Consorci del Ter. Es dóna el cas que quan van arribar les flames, tot just s’havia acabat unes tasques de recuperació dels hàbitats fluvials de l’espai.

Entre les tasques que s’estava fent abans de l’incendi hi havia la creació d’unes llacunes temporànies, que van quedar afectades pels darrers aigüats, i que ara s’aprofitarà per tornar a adequar. Es preveu que l’espai estigui llest a finals d’aquest mes, moment en què des del territori s’espera atreure a visitants en un entorn protegit com és l’Illa d’Avall de Jafre, el darrer meandre del Riu Ter abans d’arribar al mar.

 

x