Els locals de votació de la Garrotxa registren una participació constant

Pràcticament tots els pobles de la Garrotxa han registrat cues des de primera hora del matí. A Olot s’han vist cares conegudes, com per exemple, la directora de la revista Sàpiens. En declaracions als micròfons d’Olot Televisió, Clàudia Pujol, que ha votat a l’Institut Montsacopa, ha explicat sentir-se il·lusionada i entusiasmada. A més, ha afegit que “Catalunya ha de ser independent per poder exercir totes les seves potencialitats i no estar condicionat a res”.

ciutadans voten

A la cua d’una altra seu olotina, l‘Institut Bosc de la Coma, s’hi trobava un jove de 16 anys que ha votat per primera vegada i ha marcat Sí-Sí a la papereta perquè considera “que des d’Espanya encara hi ha actituds pròpies del franquisme”. Ha reconegut que tot i ser conscient que “després de la independència potser no es gestionaran bé els diners, almenys serem nosaltres els que els gestionem”. Entre les moltes persones que han anat a votar a aquest centre educatiu, havia una àvia que ha declarat votar afirmativament a ambdues preguntes perquè segons ella actualment a “l’ambient hi ha partícules nocives i vol respirar aire net”. Vol, també, que la seva neta respiri aquest aire.

El tercer punt de votació d’Olot, és l‘Institut La Garrotxa. Poc després d’obrir les urnes, l’aparcament del centre ja estava ple de vehicles de persones que s’hi havien desplaçat per anar a votar. A Sant Joan les Fonts el punt de votació s’ha habilitat a l’Escola de Belles Arts. L’alcalde del municipi i President del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha reconegut que ha votat afirmativament a les dues preguntes i que aquest és un moment històric al qual “no pensava haver-hi arribat”. En aquest poble, el segon municipi més gran en població de la Garrotxa, una de les voluntàries seleccionada per ocupar un lloc a les meses, celebra el seu aniversari aquest 9N. Es tracta d’Helena Dorca, regidora a l‘Ajuntament de Sant Joan les Fonts i membre de la JNC de la Garrotxa.

A Besalú l’afluència de gent també ha estat important fins a aquesta hora. L’equip d’Olot Televisió que s’hi ha desplaçat, ha topat amb el testimoni d’un veí del poble que va viure en primera persona la proclamació, per part de Fancesc Macià, de la República Catalana. A la seva avançada edat, a Pere Puigdoneda no li han faltat forces per desplaçar-se fins al Pavelló Municipal d’aquest municipi per dipositar el seu vot en favor de la independència per tal de “poder ser lliures”.

A l’exterior d’aquest equipament, l’ANC de Besalú ha instal·lat una taula per recollir signatures per denunciar l’estat espanyol als estaments internacionals i la Unió Europea pels impediments a l’hora d’organitzar la consulta. De fet, aquesta situació s’ha repetit en tots els punts de votació de la comarca.

Els presencs s’han desplaçat fins a l’escola la Bòbila per votar en el procés participatiu. Entre els que ho han fet hi havia l’alcalde del municipi. Pere Vila ha afirmat que “les Preses està clarament pel Sí-Sí”. Tot i aquesta afirmació de l’alcalde, en aquest municipi, almenys una persona ha deixat en blanc la papereta perquè “no confia en la política”.

Fins a aquesta escola, i arribat de Berlín, s’hi ha desplaçat Josep Maria Dorca, enginyer aeronàutic que ha volat expressament per la jornada. Dorca s’ha mostrat convençut que molts catalans residents a l’estranger són independentistes.