La majoria de forces polítiques coincideixen en l’avançament de les eleccions però discrepen amb la forma

Aquest dilluns és jornada de reflexió. Totes les forces polítiques han analitzat les dades que es desprenen de la jornada participativa del 9N. Olot Televisió ha preguntat als responsables de totes les forces polítiques quin camí cal seguir a partir d’ara. S’han manifestat tots excepte el Partit Popular que té previst fer-ho aquest dimarts.


Tots els partits polítics coincideixen a destacar la important mobilització ciutadana del 9N i, en alguns casos, també feliciten el compromís i esforç dels milers de voluntaris que van estar darrera les meses durant tot el dia. En el detall és quan trobem les diferències d’opinió sobre el camí que cal agafar a partir d’ara. Els partits pro consulta són partidaris d’unes eleccions anticipades sempre i quan siguin plesbiscitàries, tot i que aquí també hi ha matisos.

Per Convergència i Unió el futur passa per convocar “unes eleccions amb caràcter plebiscitari amb una llista conjunta”. Josep Maria Corominas descarta uns comicis anticipats. Esquerra Republicana de Catalunya comparteix la necessitat d’avançar les eleccions però discrepen amb el posicionament dels partits. El president d’ERC a la Garrotxa, Ferran Puig, considera que “és més fàcil que cada partit es presenti per separat i amb un sol punt programàtic” que és la declaració de la independència de Catalunya.

Lluny d’aquesta òptica s’hi troba el Partit dels Socialistes de Catalunya. El primer secretari del partit a la Garrotxa, Albert Bramon, insisteix en la necessitat de tirar per “la via federal” i que la situació “es resolgui amb una reforma de la Constitució”.

Per la seva banda Iniciativa per Catalunya Verds es posiciona a favor de la convocatòria d’un referèndum. El seu portaveu a la Garrotxa, Xavier Garcia, ha explicat que “és necessari que el poble de Catalunya pugui manifestar-se”.

Finalment la CUP va més enllà i proposa un procés que aprofundeixi més. Lluís Riera ha explicat que demanaran “unes eleccions de caràcter constituent” que permetin a la societat “decidir sobre totes les qüestions que afecten als ciutadans”.