El president Artur Mas envia una carta a Mariano Rajoy demanant diàleg per fer la consulta definitiva

No han passat més de dos dies després del 9N perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, s’hagi pronunciat sobre el full de ruta. Mas ha assegurat que Catalunya ha “sortit reforçada del 9N com a país” i ha subratllat que s’hagi pogut celebrar “tot i els impediments de l’estat espanyol per evitar-ho”.

Després d’una llarga roda de premsa el president ha admès que “no es confongui l’instrument amb l’objectiu”, referint-se a la possibilitat d’un avançament de les eleccions o d’unes que siguin plebiscitàries. Artur Mas ha dit que “els que ens cals és poder fer la consulta definitiva i les eleccions només són un estri per fer-la. Si cal utilitzar les eleccions” ha dit “les utilitzarem, però és un instrument”.

Sobre el full de ruta ha especificat que a partir d’aquest dimecres iniciarà una ronda de converses amb els partits pro consulta pel dret a decidir (Esquerra, ICV, la CUP i també el PSC) per “escoltar les seves posicions i propostes i veure el grau de consens que hi ha per utilitzar les eleccions per fer la consulta definitiva”. Una vegada hagi mantingut aquestes converses, el govern dibuixarà el full de ruta.

Artur Mas també ha anunciat que aquest dimarts ha enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per “fixar les condicions d’un diàleg permanent per poder fer la consulta definitiva” i si pot ser d’acord amb l’Estat i ha reclamat “menys tribunals i més política” perquè el 9N va ser un “punt culminant de les mobilitzacions”.

El president també ha anunciat que estudia accions legals contra els “atacs cibernètics duríssims que van posar en perill els serveis bàsics”. Aquests atacs es van produir, ha explicat, dissabte i diumenge i el Consell Executiu ha estudiat aquest dimarts les diverses vies legals però encara no ha decidit quina es triarà. Segons Mas, l’atac ha estat organitzat i va posar en perill durant unes hores “qüestions tan sensibles com l’accés al servei d’emergències mèdiques, els historials clínics i la recepta electrònica”.

MAS post9N