El Constitucional suspèn la llei catalana que prohibeix l’ús de la fractura hidràulica i Riudaura Junts denuncia que l’estat espanyol posa en risc la salut dels seus ciutadans

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei catalana que prohibeix la fractura hidràulica a Catalunya i ha suspès provisionalment la norma. Segons l’executiu estatal, la prohibició d’aquesta tècnica per part de les comunitats és una invasió de competències. El fracking és una tècnica per la qual es trenca la roca mare i s’extreu gas contingut en la pedra destruïda. Cantàbria, Navarra, la Rioja i Catalunya han prohibit aquesta tècnica en els seus territoris però ara el govern espanyol ha recorregut i el Constitucional li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja.

El govern espanyol considera en el recurs que les comunitats que han aprovat aquestes lleis han envaït les seves competències. El TC ha de traslladar ara la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat així com a la Generalitat i al Parlament de Catalunya perquè puguin personar-se en el procés i fer les seves al·legacions. L’admissió a tràmit implica la suspensió automàtica provisional durant cinc mesos de la norma.

La Plataforma Aturem el Fracking i Riudaura Junts contra el Fracking han advertit que la notícia és preocupant perquè l’Estat espanyol posa d’aquesta manera la salut dels seus ciutadans “en risc”, davant el diner fàcil.