Sant Feliu de Pallerols recupera els horts de Soler de la muntanya de la Salut, abandonats des de feia cinquanta anys

L’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols ha començat a recuperar els horts de Soler, abandonats des de fa una cinquantena d’anys. L’objectiu és recuperar la imatge de les feixes i el conreu dels horts. L’Ajuntament ha arribat a un acord amb la majoria de propietaris i els cedirà a veïns del municipi. Es preveu que surtin una cinquantena de parcel·les que es podran començar a principis de l’any vinent.

Temps enrere, la falda de la muntanya de la Salut de Sant Feliu de Pallerols estava plena d’horts, que cultivaven la mateixa gent del municipi. L’arribada de les indústries, però, va fer que la gent anés abandonant mica en mica els conreus, i des de fa cinquanta anys la majoria de les cinc hectàrees que formen part dels horts de Soler van quedar cobertes de vegetació. Ara l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols vol recuperar els horts, i hi destinarà un pressupost de 330.000 euros, amb l’ajut de la Diputació de Girona. Després d’arribar a un acord amb els propietaris actuals de les terres, els beneficiaris seran els mateixos habitants de Sant Feliu que vulguin conrear-los, establint com a preferència els de menys recursos econòmics i amb l’única condició de mantenir-los en bon estat.

El projecte Horts de Soler també vol promoure la relació entre els cultivadors i la gent gran de Sant Feliu de Pallerols establerta al futur centre de serveis per jubilats, que podrien assessorar sobre com gestionar els horts. Ja hi ha gent interessada en poder conrear aquest espai. Es calcula que podrien sorgir cinquanta parcel·les en aquesta zona: de moment, s’està executant la primera fase, l’estassada de la vegetació que cobreix els horts de Soler, i que ha comportat la contractació de dos treballadors en atur. El consistori creu que els primers hortolans podran començar a cultivar a partir de la primavera de l’any que ve.

 

x