Gas Natural Fenosa, l’empresa olotina Wattia Innova i l’Ajuntament posen en marxa l’illa energètica al centre d’Olot, un projecte sostenible pioner a Espanya

Gas Natural Fenosa, l’empresa olotina Wattia Innova i l’Ajuntament d’Olot han presentat aquest matí l’illa energètica de l’entorn de la plaça mercat. La companyia energètica, amb el suport de l’Ajuntament, invertirà més de 800 mil euros per desenvolupar i construir un Nearly Zero emissions, iniciativa que permetrà a part del municipi consumir tota l’energia d’origen renovable.

El sistema és pioner a Espanya quant a la generació de calor, fred i electricitat energèticament sostenible. Els edificis inclosos en el projecte es podran abastir de calor, fred i electricitat amb una combinació òptima de mesures d’estalvi energètic, sistemes d’automatització i l’ús de fonts renovables. Per fer possible aquest sistema, la població compta amb una densa massa forestal que permet la distribució km 0 de biomassa, que subministrarà la Cooperativa la Fageda d’Olot. En una fase primària, el sistema abastirà fins a sis equipaments de la ciutat i permetrà un estalvi econòmic de 50 mil euros anuals, el 20% del cost energètic.

El sistema ha començat a funcionar a la plaça mercat i s’estendrà un cop estigui construïda la sala de les energies que es preveu a l’edifici de l’antic hospital. L’Ajuntament preveu que entre finals d’any i principis del vinent, les empreses comptaran amb els documents necessaris per començar la seva construcció. En un futur, la xarxa d’energia preveu créixer fins a la biblioteca Marià Vayreda, el casal de la gent gran i la Fundació d’Estudis Superiors. Les empreses responsables del projecte es plantegen fins i tot la possibilitat d’estendre la xarxa fins a illes de la ciutat on hi hagi una demanda col·lectiva suficient per fer rendible el subministrament d’energia amb origen renovable.

 

 

x