Sant Joan les Fonts vol col·locar vitralls a les finestres, fins ara tapiades, de l’església parroquial

Sant Joan les Fonts vol col·locar vitralls a les finestres tapiades de l’església parroquial. Aquests vitralls estaven previstos en la construcció inicial de l’edifici però no es van arribar a posar mai i la majoria de les finestres estan tapiades.


L’església parroquial de Sant Joan les Fons es va començar a construir aproximadament el 1880 i no va ser fins 60 anys més tard, el 1946, que es va donar per acabada. Tot i considerar-se que estava acabada li mancava un element molt característic dels temples eclesiàstics: els vitralls. Aquests no es van arribar a fer mai en aquesta església. Ara la parròquia de Sant Joan les Fonts juntament amb l’ajuntament estan elaborant la proposta de construcció dels vitralls, que es volen fer seguint la tradició eclesiàstica, tal com explica el rector de la parròquia del poble, Miquel Vall-llosera.

Les finestres del presbiteri seran les primeres en convertir-se en vitralls segons estudia la proposta de la parròquia de Sant Joan les Fons feta conjuntament amb l’Ajuntament. Desprès es faran les de la rosassa i finalment s’aniran fent les finestres laterals i les rodones actualment tapiades d’ambdós costats de l’església parroquial. Es vol fer de manera actual i on cada vitrall estigui dedicat a un patró o símbol o edifici religiós característic. En aquest sentit,  Vall-llosera concreta que la rosassa estaria dedicada a Sant Joan, com a patró però també com a municipi.

Els mateixos artistes del municipi són els que estan estudiant actualment el projecte i preparant la proposta. En concret, explica l’alcalde de Sant Joan les Fonts, un dels organismes amb els que es treballa, entre altres particulars, és l’escola de Belles Arts. Un cop feta la proposta definitiva faltarà esperar el vist i plau de bisbat, i llavors, “començar a treballar en ferm i a buscar els recursos” per construir-los. La col·locació de tots els vitralls és un projecte que s’estima a molt llarg termini, ja que és un procés molt elaborat i de lenta construcció.