La Fira de Sant Nicolau dóna el tret de sortida a dos dies de trasllat a l’Edat Mitjana amb el pregó de l’actor Joan Pera

Aquest cap de setmana es fa a la Vall d’en Bas la fira medieval de Sant Nicolau. Aquesta trasllada als assistents més de 500 anys enrere, fins a l’Edat Mitjana, a través de les recreacions històriques, la mostra d’oficis antics i les parades d’artesania. Aquest matí l’actor Joan Pera ha estat l’encarregat de fer el pregó inaugural de la fira.

Durant dos dies la vila del Mallol de la Vall d’en Bas torna a l’època del Vescomptat de Bas, en plena Edat Mitjana. La fira s’articula al voltant de la vida dels habitants d’aquesta vila durant aquest període i també de figures locals destacades, com ho va ser Francesc de Verntallat. Precisament al voltant d’aquest personatge ha enfocat l’actor Joan Pera el seu pregó. Pera ha vinculat les revoltes pels “mals usos de la corona aragonesa” amb els “mals usos que s’estan cometen actualment per altres corones”

Més de 50 parades d’artesania i productes de la terra emplenen els carrers del Mallol, que com ja es habitual son amenitzats amb recreacions històriques. Al capdamunt del turó, un any més, s’hi han situat la mostra de bestiar i els oficis antics: fusters, picapedrers o ferrers són alguns dels artesans que mostren en directe com realitzen els seus oficis.

Durant el cap de setmana una vintena d’activitats dinamitzaran la fira. Un de les principals novetats d’enguany de la Fira Remença de Sant Nicolau és la conferència sobre els castells que hi havia a la Vall d’en Bas durant l’Edat Mitjana. Aquesta es durà a terme aquesta tarda a l’església de la mà de l’historiador Josep Oliveras.

x