Protecció Civil activa l’Alerta del Procicat per les previsions de ratxes de 90km/h al Pirineu i Prepirineu que podrien arribar als 125 km/h en cotes elevades

Protecció Civil ha activat l’Alerta del Procicat, d’acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que indiquen que a partir d’avui bufarà vent molt fort a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. Els forts vents de component nord poden superar ratxes de 125 km/h en cotes elevades i mitjanes al llarg del dia. Protecció Civil ha demanat als municipis reforçar l’ancoratge del mobiliari urbà i la decoració nadalenca i recomana limitar els desplaçaments a les zones on el vent bufi més fort.


Protecció Civil preveu forts vents de component nord a partir d’aquest migdia que podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h, al Pirineu, Prepirineu i a partir de la tarda s’incrementaria en intensitat. Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l’aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d’arbres o branques. S’ha demanat també que es reforci l’ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l’exterior i qualsevol element penjat o en alçada. També cal recollir tendals i elements inestables a terrasses i balcons.

La previsió indica que el fenomen serà especialment intens sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu. El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s’assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure. El torb és una fenomen meteorològic de la suma del vent huracanat i la neu de superfície. Per un costat venta la neu de terra i la dispara cap a sotavent, al mateix temps forma remolins de vent per efecte del relleu local. La suma de la neu aixecada i el fort vent que la desplaça provoca un embolcall de nul·la visibilitat, fred, neu i vent, en què orientar-se és del tot impossible. Per tant, molta precaució a la muntanya. Protecció Civil recomana posposar travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes; reforçar la seguretat en les activitats i treballs en alçada; i evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

Deixa un comentari