Joan Fontfreda, creador de la bota ‘Chiruca’, ha mort a Tortellà a l’edat de 92 anys

Joan Fontfreda, creador de les populars botes Chiruca, ha mort a Tortellà a l’edat de 92 anys. Les imatges que veuen corresponen al 2005. L’empresari, juntament amb l’alcalde del municipi, Joaquim Pagès, va inaugurar un carrer en honor a les populars botes que van portar el nom de Tortellà arreu. Joan Fontfreda les va dissenyar i fabricar juntament amb el seu germà Lluís. La gran aportació d’aquest calçat va ser aplicar goma a les espardenyes tradicionals. Eren els anys posteriors a la Guerra Civil.

Les botes confeccionades amb tela i goma van assolir un gran èxit, primer entre els pagesos i, més tard, entre els obrers de les fàbriques i els excursionistes. La bota més coneguda i més venuda va ser la de color marró, però també en van fabricar de blanques, blaves i negres. La fàbrica de Tortellà va tancar a la dècada dels noranta, però la marca encara existeix, ja que la família Fontfreda la va traspassar a una empresa de La Rioja. L’empresari Joan Fontfreda també va fundar, juntament amb dos socis, l’empresa Bombas Espa de Banyoles, durant la dècada dels seixanta.

Deixa un comentari