Riudaura es tanca a la fracturació hidràulica tot i els incentius aprovats pel consell de ministres del Govern de Rajoy

El consell de ministres va aprovat divendres una modificació de la llei d’hidrocarburs. La reforma inclou un nou impost sobre l’explotació de petroli i gas. Part del que es recapti amb aquesta taxa que es cobrarà a les petrolieres, es destinarà a les comunitats autònomes i als ajuntaments que tinguin jaciments en el seu territori.

Els propietaris d’un terreny amb jaciments de petroli o gas també rebran un 1% de la producció. El PP busca d’aquesta manera suavitzar el rebuig a les explotacions de petroli a Canàries i les lleis autonòmiques ‘antifracking’. Si bé els incentius estan pensats per al més immediat, que són les prospeccions i posterior explotació de petroli que es pretén fer al territori de les Illes Canàries, la modificació pot afectar al poble garrotxí de Riudaura, on es creu que hi ha uns terrenys amb gas pissarra. Tots els actors implicats del municipi continuen, tot i així, continuen dient no al ‘fracking’.

A dia d’avui, el pou que es va obrir als anys 60 per buscar hidrocarburs està tancat per seguretat. El tancament simbolitza avui la postura de la propietària dels terrenys, Enriqueta Planadecursach, que continua oposant-se al ‘fracking’ tot i l’1% de  que podria emportar-se del que s’extragués després de la llei d’hidrocarburs que ha aprovat el consell de ministres. L’Ajuntament i la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking rebutgen de ple els incentius. La portaveu de la plataforma Blanca Gómez creu que Catalunya continuarà resistint-se al ‘fracking’. Com ja van avançar Les Notícies d’Olot Televisió, la plataforma es reunirà novament divendres. Debatran l’última actualitat sobre el fracking, la llei ‘antifracking’ catalana tombada pel Tribunal Constitucional i els incentius a comunitats, ajuntaments i propietaris anunciats pel Govern de Rajoy.